Powered By Blogger

diumenge, 2 de setembre del 2012

Brockwood (XIV)


LA NOIA


Aquest mati, casualment, amb la J. ens hem creuat amb la professora amiga seva que em vol presentar. La veritat és que m’ha agradat. És d’origen paquistanès criada a U.K. (des dels 14 anys aquí a Brockwood). Vindrà a prendre el tè a les 3. A veure si li caic bé. Sembla que també parla francès, el que em podria facilitar la cosa. No he pogut evitar pensar en tot l’enrenou, el canvi que suposaria ajuntar-me amb ella, però segurament és una manera equivocada, per precipitada i superficial, d’enfocar la cosa. El primer seria veure si realment hi ha possibilitat de feeling i després el temps i la bona voluntat dirien. L’amor dóna ales, diuen. A veure si estic a l’alçada d’aquesta oportunitat que se’m presenta. Va sent hora que baixi del burro...



* * *


L’entrevista amb la S. ha estat força llarga. Em près el tè en el jardí i hem fet un passeig pel camp. És una noia sensible, delicada. És professora de pintura aquí a l'escola (on, com deia, va venir amb 14 anys i hi ha romàs des de llavors). La seva vocació, passió és la pintura. Li agraden els clàssics, sobretot els del Renaixement. Com tinc una mínima cultura pictòrica he pogut marcar algun punt en el tema; crec que li ha agradat particularment que digués que a través d’un quadre, en mitja hora, podies saber, de l'esperit d’una època, més que llegint una dotzena de llibres. Viu a cavall d’aquí i Londres (on treballa en una galería d’art). Es considera europea, més que anglesa o paquistanesa. Aquí a Brockwood, tindré ocasió de comprovar-ho, es respira un ambient internacional. El seu rostre i expressió transmeten dolçor i una alegria malenconiosa. Té un parlar un pèl ensucrat però afable, benintencionat. Se la veu intel.ligent. Té unes dents blanques maques i uns llavis molsuts entre violacis i morats. El seu morè de pell no és intens (diguem que com una nordafricana), però el cabell, relativament curt, potser tenyit? (i no vull dir res dolent amb això), és negre profund. La seva complexió té un punt fràgil. És prima però amb un tipus prou femení. En conjunt es pot dir que és força atractiva.


Crec que li he agradat prou. O en tot cas ha demostrat interès ja que ha preguntat força coses de la meva vida. No he mentit gaire; bàsicament he edulcorat la realitat, quelcom lícit en un primer encontre. Hem parlat de pintura (Gaingsbourg, Reynolds, pintura flamenca del XVII…), de natura, d'harmonia, de París, de Brockwood, de les seves classes, del seu estil pictòric, de l’exposició que vol preparar per a la tardor... També de les meves possibilitats de venir a treballar a Brockwood i de seguir veient-nos (marxa avui i aquí ja no podré veure més).


Tornats del passeig ha volgut fer un segon tè i després l’he acompanyada pel cami de l'escola (on havia d'anar a un "meeting" de professors). Li he fet una foto, ens hem abraçat i desitjat el millor i l’esperanca de tornar-nos a veure. En general crec haver portat prou bé l’entretien. El meu anglès ha sortit mes fluid del que podia esperar. Sols he comès dos errors: dir, sense lamentar-me’n, que treballava sol (dèficit de sociabilitat de cara a fer de professor) i dir, contestant a una pregunta seva, que en cas de venir a treballar a Brockwood seria com ajudant d’horticultor, rebaixant-me innecessàriament, segons com es miri, en l'escalafó de l’staff, ja que més tard, parlant amb la meva neboda, he sabut que podria perfectament optar a fer de professor de castellà, de francès o de filosofia: el que compta sobretot és l’assumpció, l’assimilació de les ensenyances de Krishnamurti i la vocació pedagògica que hom tingui, i no tant el nivell acadèmic assolit, o fins i tot el nivell d’anglès, essent com és o pretén ser una escola cosmopolita, també pel que fa al professorat; de fet, hom pot donar classes del que vulgui, encara que sigui d’una matèria que es tregui de la màniga, però sempre, és clar, que la cosa vehiculi els valors del centre i hom ho sàpiga manegar.


Resumint, diria que comparteixo bastant el seu gust, la seva sensibilitat per la pintura, el que podria ser un punt d’arrencada, de trobada determinant en el cas de que intentéssim la relació. La seva visió del món, així en general i pel que he pogut captar, no em sembla antipàtica. La noia té el seu interès. Vol tenir nanos… Tot passaria, és clar, per venir a viure aquí i veure què passa. Ens vam separar amb una mena d'acord tàcit que valia la pena de tornar-se a veure, de que ens agradavem prou. No sé. Li dec portar uns 16 anys...