Powered By Blogger

dilluns, 10 de setembre del 2012

Sortint de l'armari nacional (VII)


Mai havíeu estat tan bé com ara

Sempre hem viscut encongits, incòmodes, maltractats i oprimits d’una manera o d’una altra i els matisos històrics ja no ens interessen, gràcies. Sols en la llibertat plena i total s’està realment bé. És el que volem. No hi ha res més degradant que dependre d’algú altre, sobretot si no t’aprecia i s’aprofita de tu. Ja hem fet prou l’experiència de tenir un estat contra nosaltres, ara volem tenir-ne un a favor nostre, que sols pot ser el propi.

El nacionalisme català és un invent de la burgesia

El nacionalisme no és més que una paraula per designar el corrent de la tradició: hi ha un moviment natural de pertinença que travessa el temps i les generacions. Prendre’n consciència (quan des de fora s’ha volgut esmicolar aquest sentiment per tal d’aïllar i acovardir els individus d’un determinat territori, d’una nació o una altra) no té res de dolent i no és l’invent de ningú (o ho és de tots, que ve a ser el mateix). Aquells que neguen l’existència del nacionalisme solen estar instal.lats, repapats en el propi de manera patent; els hi molesta que algú altre pugui tenir, sentir el que ells tenen des de sempre: una identitat, un imaginari col.lectiu, una història. Es comporten com els rics a qui els hi reca que els que no ho són pugui gaudir dels seus mateixos benfets. Pura supèrbia i, paradoxalment, enveja.

La burgesia catalana, en termes generals ha estat més un fre que un motor. Com ha passat arreu històricament, s’ha venut al millor postor i ha fet el paper de classe dirigent en país colonitzat: per llagoteria i acomplexament o a canvi dels privilegis atorgats per la metrópoli, va anar renegant en major o menor grau del país i la seva cultura i ha emprat sistemàticament el seu ascendent, la seva influència per esmorteir i desviar el natural impuls cap al reconeixement i la plenitud de la pròpìa identitat.

Així doncs, es pot afirmar sense por d’equivocar-se, que l’actitud de la burgesia catalana ha fluctuat entre el col.laboracionisme descarat i el regionalisme de puta i Ramoneta (per dir-ho amb una expressió que aquests dies ha reviscolat fins a primera plana). Sols una part, relativament petita, s’ha mantingut fidel al país, salvant els mots i l’honor.

Com a consideració de caire general, afegirem encara que som del parer que el nacionalisme, com la majoria d’ismes, pot ser també nociu. Per a mi la línia divisòria és molt clara: hi ha els nacionalismes ofensius (normalment grans, ves per on), i els defensius (gairebé sempre petits, carai amb la coincidència…). Hi ha els imperialismes i les lluites d’alliberament nacional, el  peix gros i el peix petit. El gros hauria d’anar més enllà de la seva voracitat, i el petit demostrar al gran que hi ha altres maneres de fer i de ser al món.

La Història (ja) s’ha acabat, heu fet tard

La història, com la vida, no s’acaba mai fins que no s’acaba definitivament. I fins que no arriba  aquest moment tot és repeteció, reinvenció, esforç, assaig, error, encert, il.lusió, esperança. Com diu la dita: “Tot està per fer, tot és possible”.

I parlant d’història, el que està succeïnt és més aviat la repetició de la història. Estem al final d’una segona restauració. La primera va durar del final de la Primera República fins a l’abdicació d’Alfons XIII: bipartidisme pur i dur, desastre de Cuba i Filipines, falsa regeneració amb aventures marroquines, cop d’Estat i enfonsament en la incompetència i la corrupció. La segona ja la coneixem i l’hem patit prou.

En un país normal, amb el desastre colonial n’hi hauria hagut prou per canviar radicalment de classe dirigent i de mentalitat dominant (m’explicava mon germà que a la Batalla de Cavite, l’almirall Cerbera Cerbera va rebre l’ordre d’aplicar el principi del manda huevos (o el por cojones equivalent), va sortir amb la flota i va veure com aquesta era enfonsada per una armada nord-americana fora de l’abast dels seus canons; a la Batalla de la Habana va passar tres quarts del mateix: en ambdós casos la marinería ofegada es va comptar per milers d’individus). La cosa va durar encara tres dècades: al.lucinant. Ara, amb el clamorós bluf de l’economia espanyola, amb l’escàndol de les seves infraestructures fantasmals, amb l’atemptat aznarià de privatitzar empreses publiques cedides a amics de l’escola, amb l’obstinació per reflotar una banca podrida –Bankia i altres- amb diner públic, amb la negativa irracional de recolzar el corredor mediterrani (preferint creuar zones desèrtiques i fer un costossíssim túnel de no sé quants quilòmetres pels Pirineus), amb tot això i més, el normal és que tot el país, en massa, demitís, però no, els molt fatxendes, fatus i repel.lents encara volen donar lliçons. Molt bé, però aquest cop que no comptin amb nosaltres.