Powered By Blogger

dimarts, 4 de setembre del 2012

Sortint de l'armari nacional (I)


D’aquí una setmana serà la Diada. Fins i tot sent aquí a l’Albera, assetjats per la tramuntana, per poc que un llegeixi el diari, es percep que l’ambient està màximament “electritzat”. Una part important de la societat catalana n’està farta, no pot més i vol fer el salt a la llibertat. S’ aproparia l’hora de la veritat, el to be or not to be... Tot fa pensar que estem en un tombant històric, que les coses s’estan accelerant i que les mitges tintes i les contemporitzacions tenen els diez comptats.

En aquest context, tan extraordinari i crucial, em sembla un exercici mental més interessant i necessari que mai passar revista i analitzar breument quin són els arguments, les consideracions dels que neguen la legimitat del procés independentista i la viabilitat d’un Estat català. Algunes de les objeccions són velles, altres no tant; n’hi ha de caire general i d’altres de més específiques; n’hi ha de taxatives i de defensives. Mirem-nos-les.

No heu estat mai (una nació)

Aquest ha estat sempre un dels arguments al que s’ha tingut més recurs, l’argument “estrella”, es podria dir. Ens vé a dir que si no hem existit en el passat quin dret tenim ara de voler ser? Quina necessitat tenim ara de voler existir? Qualsevol persona amb un mínim coneixement de la història i amb un gram d’honestedat intel.lectual sap que aquest argument no s’aguanta, que és una pura fal.làcia producte d’una barreja d’ignorància, tergiversació i mala fe “històriques”… No m’embrancaré, per humiliant, innecessari i feixuc a demostrar ara aquí que sí que “vam ser”, que sí que va existir una entitat política catalana (amb la seva conseqüent dimensió  social, econòmica, cultural i militar) durant varis segles i amb suficient densitat i projecció com per parlar de nació o, si es considera que aquest concepte és massa modern per referir-se a èpoques premodernes, de regne, d’unitat política sobirana, independent.

Hi ha també una manera indirecta de demostrar que vam existir com a nació diferenciada: el mer fet que encara siguem aquí, amb voluntat i personalitat nacionals. Si no haguéssim estat, fa molt de temps que hauríem desaparegut, és evident. Tornaré a parlar del tema més endavant.

Tanmateix, deixant de banda la qüestió de la justificació histórica, es pot desbaratar l’argument (no la major però sí la menor: no l’afirmació però sí el que aquesta proposa com a deducció) des d’un altre angle: i què si no haguéssim estat mai una nació? Per què ens ha de treure això el dret a voler-ho ser en l’actualitat, si el sentiment és prou majoritari? Abordaré aquest enfocament apart, en altre epígraf centrat en el tema. Quedi ja apuntat, però.

Sou (una) minoria

Un altre argument que durant dècades ha fet fortuna. És un d’aquells arguments que situant-se, enrocant-se en la “realitat” i “el present” ha disparat sempre contra l’ideal i la temporalitat. No es pot negar que és una de les objeccions que ha fet més mal perquè no era fácil rebatre’l. Com pot la veritat (el que les coses han de ser o són en realitat) imposar-se a la realitat (el que les coses són o semblen ser)? És cert que després de segles de sotmetiment, amb persecucions directes o indirectes, amb rentats de cervell, amb enganys, colonitzacions, cooptacions i premis de consolació la majoria del poble català s’havia anat apartant del sentiment nacional.  Passa, però, que la realitat (en el sentit de realitat-veritat) és dura i sempre acaba surant. Haurà calgut una crisi econòmica de cavall per fer que una majoria de catalans obrint els ulls i vegin que a Espanya mai li ha interessat una Catalunya “catalana”, una Catalunya segura d’ella mateixa, coherent i íntegra en el seu capteniment. L’única Catalunya que ha interessat mai a Espanya és un Catalunya supeditada, atemorida, servil, llagotera. Tot el seu esforç ha anat sempre en el sentit de fer de Catalunya un país acomplexat i servicial. El vel s’ha esquinçat: tots hem vist que el rei va un. S’ha destapat el pastís, s’ha revelat l’engany secular. El miratge s’ha esvaït i ha aflorat la lamentable i indigna realitat: mai hi ha hagut veritable reconeixement i respecte, i sempre abús i menyspreu.

És trist que hagi calgut una crisi per fer palmari el que qualsevol persona amb criteri, amb esperit crític podia detectar de bones a primeres, però és així. La carn és feble, que es diu, i l’egoïsme individual, la por, les ganes de viure del present, el gust per la facilitat, l’afany de normalitat han fet que generacions de catalans dimitissin del seu sentiment patriòtic, no escoltessin els seus dubtes, fessin callar la veu de la consciència. És molt humà, ha passat aquí com ha passat i passarà arreu, mentre l’home sigui home, mentre sigui difícil ser home.

En aquestes condicions és normal que de minoria s’estigui passant a ser majoria. A ningú li agrada que li prenguin el pèl, ni treballar gratis per a tercers, ni que li diguin que els seus gustos i aficions són de segona. Espanya, en la seva suicida supèrbia (el seu principal aliment espiritual), ha traspassat tots els límits. El cor i la massa del cos social ja no està disposada a aguantar-ho.

Érem, per efecte de la minorització histórica (opressió, aculturació, ocultació i negació del nostre passat) una minoria; per obra d’aquesta mateixa minorització (grollera i ofensiva en extrem) hem esdevingut majoria. Tot té la seva lògica.