Powered By Blogger

dissabte, 28 de juliol del 2012

L'incendi (XIV)


Una altra novetat del dia va ser l’anada a La Jonquera. Els dos quilòmetres de carretera muntanyosa i boscosa que baixa de l’altiplanície fins a la vall i coll d’aquesta població oferien un espectacle d’una quasi perfecta i rabiosa recent combustió. Més del 97 o 98% dels arbres estaven absolutament carbonitzats. La violència de la cosa havia estat total. La visibilitat havia canviat de manera espectacular: tot el que amagava la vegetació ara era ben visible: grans rocs, camins, murs de pedra seca. Els marges mostraven ja, amb alguna ampolla, paper o bossa de plàstic llençats després de l’incendi, el carácter desaprensiu de tanta gent que circula per aquí i per arreu. El contrast amb la negror del terra ressaltava encara més l’incivisme d’aquesta gentalla que hauria de tornar a l’escola després de ser severament multada.
El foc, com sol passar, havia respectat el nucli urbà (socarrimant greument sols una casa) de La Jonquera, però l’havia deixat, a banda i banda, sense capa, vida vegetal. Si ja era un lloc malmès per les infraestructures i els equipaments de servei desproporcionats (AVE, NII, autopista AP7, MAT, pàrquings de camions, puticlubs, grans superficies comercials, benzineres, l’antigua duana, etc.), ara esdevindrà ja un lloc irrespirable, maleït, repetidament maltractat i condemnat. Planyo els seus habitants. Llegint els diaris a La Societat vaig, com tothom, prendre consciència de la magnitud del drama: les granjes cremades, els ramats morts, el nombre d’hectàries afectades, els detalls de les morts, els mitjans emprats en el combat del foc, les reaccions i crítiques dels alcaldes de les poblacions tocades, el cas del càmping de Capmany, Les pedres, totalment devastat (75 bungalous de fusta perduts, caravanes, cotxes, equipaments), etc.
Al caure el dia em va semblar indicat, necessari, fer una passejada per acabar de veure com havien quedat els encontorns de la casa. Els gossos esperaven aquest moment amb la mateixa alegria de sempre, com si res no hagués canviat. El bosquet d’eucaliptus que es veu des de casa (i que un dia en Ph. va dir que donava un aire txejovià al paisatge, cosa que sorprenentment jo també havia pensat en el seu dia: maca aquesta coincidencia més enllà del temps i de la diversitat mental) s’aguantava més mort que viu: aquella tramuntanada de foc havia estat una prova d’una extrema duresa per a ell; ja veurem quants dels seus arbres tornaran mai a brotar. Seguir el camí que travessa la pineda de l’entrada de casa procurava una sensació estranya. La capa de pinassa era una catifa negra; els, pins poc més que pals negres; la desolació i mort eren les úniques companyies. J’ai marché sur la lune… 
Els aiguamolls, secs en aquestà época de l’any, mostraven les taques, les nafres (talment l'avanç de la gangrena, la lepra o el càncer) del foc, en major o menor intensitat. Els boscos oferien l’aparença de tot el que s’ha fet, cuinat “a la brasa”: descarnats, desvitalitzats, de fullam pàl.lid o troncs negres. Els equips de Fecsa havien treballat a contrarellotge; es veien aquí i allà grans equips electrògens subministrant l’electricitat que havia fallat durant llargues hores tant a Capmany com a Cantallops. Les línies semblaven tenir tots els seus pals en perfecte erecció i aliniació; les restes carbonitzades i les bigues de ferro amb argolles de filferro que havien servit per asegurar els antics pals evaporats formarien part, amb altres mils detalls, del record del que havia passat allí un 22 de juliol de 2012.