Powered By Blogger

dimecres, 18 de juliol del 2012

Konstanz (III)


Vam creuar la frontera sense dificultats. Vam preguntar. El meu miserable alemany donava per fer-me entendre, però no per comprendre l’explicació que em donaven (que fossin en suïss alemany no ho facilitava en absolut). El mot d’ordre era Weil am Rhein, sense saber si era una població o el que creiem i volíem creure, Vall del Rin, i Schaffhausen, a les portes ja del llac. En aquell punt on se situa Basilea es troben tres fronteres, 2 autopistes, una dotzena llarga de carreteres, i un centenar de localitats, barris i zones residencials...
Després de passejar-nos una estona entre Alemanya i Suïssa, tenir l’ocasió de mirar millor ponts i vies de tren ja travessats anteriorment i de forma general comprovar que el món és gran, laberíntic i que la llei de Murphy escull amb encert les seves víctimes, vam acabar per comprar un mapa (gent maca: me’l van obrir per senyalar-me el camí sense pretendre que l’hagués d’adquirir); era regional i potser encara massa gran, però era ja un progrés respecte a l'europeu. Després d’unes quantes voltes més (algunes degudes a obres viàries i altres degudes a la profusió d'Umleitung: desviació) van acabar trobant la carretera dels c…, això sí fent marrada campestre per prats, turons i boscos.
La fatiga de tantes hores de cotxe va poder amb mi i vaig acabar de sumir-me en un supor de moribund, del que emergia de tant en tant per verificar que l’agricultura alemanya o suïssa és rica, que les cases de camp unifamiliars no són prou maques, que el Rin rara vegada era visible i que aquella quarta part final de trajecte s’allargava i ens estava posant a prova. A Schaffhausen (que ve a ser la porta d’entrada del llac de Constança per aquesta banda) encara vam patir algun dubte direccional amanit amb un vista interessant, per bé que industrial, sobre el Rin. Tot i així, quedaba a bastament demostrat que la no valia la pena -per molt color verd de ruta pintoresca amb que aparagués la carretera en qüestió- agafar aquella via d’accés a Konstanz, per bé que conèixer Mulhouse no havia estat malament.
En D. va aprofitar les envistes de l’aigua del llac per no contestar una defensa que vaig fer, de pura esma, de l’homeopatia (consistent en dir que era una cosa vibracional, i que encara que la dilució es faci en milers de litres no hi fa res, ans al contrari, per paradoxal que sembli, encara potencia la cosa). Poc abans havíem passat prop d’una central nuclear i la polèmica havia anat sobre si desprenia o no radioactivitat també en condicions normals i sobre si les torres de refrigeració parabòliques eren o no exclusives de les centrals atòmiques... En D. havia estat a l’interior d’una d’elles i sabia com funcionava la cosa: hi ha milers de barres de ferro que condensen el calor i provoquen una pluja torrencial a l’interior, diu; interessant. En aquest extrem vaig haver, doncs, de cedir. Mentre em convencia de que devia ser així, recordava l’escena de Brazil en la que un home, potser el protagonista, és torturat a l’interior d’una d’aquestes xemeneis de vapor. Una escena inoblidable.
El llac, encara estret en aquest tram, s’anava desplegant mica en mica i ensenyava tot el seu encant. Dotzenes d’embarcacions de vela el solcaven amb alegria; antics veïnats o grups de cases de factura germànica s’arrimaven a les seves riberes per beure, amb els seus arbres i barques, la seva aigua i la seva magnificiència. Els diferents verds vegetals (camps, boscos, jardins) casaven de meravella amb el blau turquesa, versdó o marí del llac. Durant una bona estona en D. havia manifestat un cert desfici per fer una parada salsitxera (d'aquelles de fira, de "roulotte" arran de carretera); jo havia demostrat escàs entusiasme per menjar i menys per fer-ho a base de porc embutxat (la meva hiponcondria m’ho té prohibit); de fet, estava mig marejat. Ara s'havien canviat els papers i era ell que deia no tenir gana.
Malgrat tot vam parar. Vam deixar el cotxe en el pàrking d’un restaurant amb terrassa donant al llac. Tauletes, brisa i panorama blau i festiu. Un bàlsam. De tota manera, el neguit d’arribar i tal vegada les ganes d’estrènyer la cartera, més en l'Oktober Fest que en el Tod im Venedig, per dir-ho emblemàticament, ens van fer seguir. Ja eren més de les dues de la tarda, però la nostra destinació  era un non stop turístic i bé trobaríem alguna cosa per queixalar sense dificultat.
Per a sort meva vaig entrar de nou en un estat catatònic. Dic sort perquè en D. no s’aclaria alhora de trovar l’adreça del nostre hostal-apartament. Després de mitja hora de donar voltes es va resoldre (mentre es flegelava verbalment per no haver-ho imprès abans de sortir) a engegar el seu ordinador i obrir el fitxer on tenia una visualització del mapa de la ciutat. Em tocava fer un cop més de copilot. Som aquí (Barbarossa amb Graf Zeppelin) i hem d’anar fins aquí: Furstenbergweg o una cosa així. Molt bé. Les obres, l’escala mal interpretada, i la confusió de carrers amb pistes ciclistes ens ho van posar una mica complicat, però vam arribar a port. Per fi.
El lloc era una mena d’aparthotel no gaire lluny del centre (Boardinghouse Home o una cosa així: un cop a dins l'anglès pràcticament desapareixia, però). Habitacions d’uns 40 m2 amb bany i cuineta amagada en un armari fondo. Tot molt modern; asèptic, però net, nou, funcional. Com no m'havia decidit a venir fins a última hora era un habitació individual, sense possibilitat de posar-hi cap llit supletori. Hi havia un sofà que semblava apte per al fet. Que sols hi hagués una tarjeta-clau per als dos i no hi hagués cap manta suplementària era un contrarietat considerable. El primer es va resoldre a mitges (vam aconseguir almenys una segona tarjeta per a la llum, que va caler falcar amb una poma per tal que fes contacte: la inventiva que no falti mai...); el segon no va tenir solució. Òbviament, res de tovalloles ni de sabons; ens vam espavilar amb el que duiem.