Powered By Blogger

dilluns, 3 de desembre del 2012

Anatomia d'un moment històric (VI)


El segon propòsit de l’associació ha estat la rehabilitació de la figura del President Companys. La Comissió per la Dignitat ha estat una de les veus, de les més insistents, en demanar l’anul.lació del consell de guerra que el va condemnar a morir afusellat. Com és sabut, els diferents governs espanyols (també els del PSOE) s’han negat reiteradament a anul.lar la dita sentència. Joli, que diuen els francesos.

Bé, tot això pot semblar menor o cosa del passat, i ho seria si fossin capítols d’història tancats fa ja temps i ben tancats, però no és el cas. Ara ens pot semblar estrany i fins i tot escandalitzar que les coses hagin anat així, però fa cinc o deu anys eren pocs els que n’eren conscienst: la majoria ometia el tema, passava per sobre d’ell jutjant-lo menor. Així estem.

Pel que fa a l’altre cap visible, l’Uriel Bertran. No dubto de les seves conviccions per té un capteniment “mitinero”, amb veu estrident, que no és del meu gust. Vol ser punyent però no sembla anar gaire més enllà d’un agitador cridaner. Bé, és el meu parer, m’agradaria equivocar-me.

Això és tot el que puc, estic en condicions de dir sobre SI. Sembla que el 26 de gener   faran una assemblea per decidir si pleguen o segueixen. Esperem que se sentint en forces per seguir. El país us necessita.

CUP. Ha estat sens dubte una bona notícia que la CUP hagi entrat en el Parlament. Cal que els que estan contra el sistema es facin sentir. El capitalisme està fent llufa en tots els sentits i nivells, o més exactament està triomfant en el seu principi mateix (o en una desviació d’aquest, poc importa): fer que els rics siguin més rics i els pobres més pobres. El monopoli i l’acaparament per part dels més rics estan depauperant ja no el 3r món, sinó el 1r, i ja no els pobres, sinó les classes mitjanes. El capitalisme sempre, no només, però en bona part, ha estat abús. El que potser és nou (dic potser perquè segurament trobaríem paral.lelismes entre la situació actual i la dels anys 30) és que l’abús recaigui sobre un segment de la població beneficiària (almenys en termes materials) del sistema i, conseqüentment, defensor ideològic d’aquest.

Dit amb altres paraules: s'ha fet plena (?) llum sobre el modus operandi del capitalisme, aquest s’ha mostrat (cada cop més desvergonyidament) en tota la seva cruesa. Ja no és a la perifèria (la immediata o la llunyana) que colpeix, sinó en el centre; ja no és només als “pobres” (una minoria, si parlem d’aquí, i una massa borrosa, “irreal” si parlem de fora) sinó tothom, que afecta. És també la progressiva millora de les condicions de vida d’uns i altres el que ha saltat pels aires: la perspectiva d’un futur millor per un mateix o per als seus fills (la roca sobre la que se suportava la duresa i dificultat del present) que se n’ha anat en orris. El mite de l’ascensió social (amb el que pogués tenir de veritat, com la loteria) també ha quedat fet miques.

Que el capitalisme s’hagi fet especulatiu no és, al meu parer, cap casualitat. Tot tendeix a la seva perfecció. L’afany de guany també. Era normal i previsible que el tempos s’acceleressin, que la paciència s’escurcés. La consigna que no ha parat de treballar des del primer dia ha estat sempre la mateixa: guanyar més, més ràpid, amb menys esforç i menys risc (potser això darrer no és del tot cert: l’ésser humà, en tot el que fa, li agrada incorporar un element que faci la funció de justícia, de moral, d’honor... una dificultat que faci el paper de mèrit, i també d’al.licient, d’excitant). Per tant, que les finances s’hagin convertit en un casino no ens hauria de sorprendre ultra mesura. En aquest sentit pot ser interessant veure la darrera pel.lícula de Costa Gavras El capital, acabada d'estrenar, almenys aquí a Barcelona: "seguirem robant als pobres per donar-ho als rics", com es diu en el cartell, a mode d'exerg o subtítol... Tot un programa i panorama. 

Cal entendre l’arrel mateixa del capitalisme per comprendre com hem arribat fins aquí. Parlant d’ell es treu a relluir molt el terme de materialisme, però sense veure prou el que hi ha més enllà d’aquest. El capitalisme no és pròpiament o purament materialista: la possessió és sols un mitjà, un reflex o la prova (sempre insuficient) de quelcom més enllà d’ella: el poder. El capitalisme busca i vol el poder absolut, i aquest “transcendeix” la matèria, és quelcom que rau per sobre d’ella. El capitalista busca, a través del domini sobre allò material (incloent-hi persones) el sentiment de sentir-se totpoderós, i en concomitància amb aquest, la il.lusió de ser immortal.

El capitalisme, no tinguem por de dir-ho, és una malaltia de l’ànima, és una desviació cultural. Una desesperació d'ordre metafísic.

La CUP és aquí per recordar-nos-ho. Cal que algú ens recordi, diàriament el cost, en sentit ascendent i descendent (punt de partida i final) de la nostra manera de viure. És patent que si estiguéssim ben informats, realment informats de com funciona l’”ordre” capitalista ens esquinçaríem els vestits, estiraríem els cabells i abjuraríem de la nostra pertinença i col.laboració. El que passa és que la informació ens arriba amb comptagotes i, més greu, no la volem conèixer, no la cerquem, la posem en dubte. El que volem, per damunt de tot, és poder seguir sent bressolats en les nostres còmodes covardies. Amb en David Fernández i els seus aquesta migdiada dels “justos” serà una mica més difícil. Ens confrontaran amb fets, dades i realitats que ignoràvem o fèiem veure que ignoràvem. Les seves veritats fuetejaran les nostres consciències adormides en abstraccions eufemístiques i edulcorades. No hi ha dubte que ens cal una veu així: és una oportunitat més per deixar de ser còmplices consentents de la barrabassada històrica a la que estem assistint i participant.

No puc dir que conegui el cap de llista, en David Fernández, però alguna cosa en puc dir. Durant els meus anys d’activisme (dispers i anecdòtic), una desena d’anys enrere, vaig coincidir amb ell unes quantes vegades. Era l’època de les vaques grasses, l’època de l’España va bien, els anys, és a dir, en que es posaven els fonaments de l’actual col.lapse. Tothom estava molt content i cofoi, els socialistes amb les seves joguines de disseny (equipaments emblemàtics, llampant urbanisme de barri, Fòrums i altres “esponjaments”) i el seu discurs multicultural i cosmopolita; CiU donant per bones les les barbaritats del PP a canvi d’unes engrunes i de que no li toquessin massa la seva parada del mercat... El món estava en venda; el cartell deia que n’hi hauria per a tots però que calia afanyar-se, que aviat els Ferraris pujarien de preu...  En aquesta fira de vanitats, d’aquest frenesí de cobejança, de furibunds mercaders del temple, en David Fernández, i altres com ell, eren allí, al peu del carrer, senyalant amb el dit d’una mà el lladronici col.lectiu, l’orgia de cobdícia sense fre, i amb el dit d’una altra mà les víctimes, en nombre creixent, d’aquella bogeria cínica.