Powered By Blogger

diumenge, 2 de desembre del 2012

Anatomia d'un moment històric (V)


SI. Solidaritat ha patit la conseqüència del vot útil i no ha sortit. Uns quants li han estat fidels, però no prou. El nom, és sabut, ve de la Solidaritat Catalana de l’any 1907. Aquest partit, nascut no fa encara tres anys, va aparèixer amb la intenció d’aglutinar, com antany el partit predecessor, si més no nominalment, un màxim de forces polítiques i socials en defensa de la personalitat i els interessos de Catalunya. En consonància amb els aires del moment, SI interpretava que aquesta defensa s’articulava en el projecte d’impulsar i accelerar el procés cap la independència. Entenen que les defenses de caire regionalista primer, i autonomista, després, no portaven en lloc, com tampoc els intents de transformar Espanya des del centre mateix, des del govern i l’Estat (els fracassos de Cambó, Roca i el mateix Pujol així ho avalarien). SI, per tant, més que cap altre partit semblava treure les lliçons pertinents de la història. Aquí, però, abans de seguir, s’ha de trencar una llança en favor d’ERC.

El primer partit que va normalitzar, que va donar carta de ciutadania al debat independentista (traient-lo de l’armari o es tanquen amb clau els tabús) va ser ERC, i no pas SI, encara inexistent. ERC, tan bescantada per uns i altres, va fer això i més molt més: va fer president un català d’origen no català. Amb això va quedar demostrat, per si encara calgués, que el nacionalisme català no era d’arrel ètnica. Qui, després d’això, hagi volgut seguir acusant els catalanistes de racistes i xenòfobs (per no dir nazis) és que prefereix deformar la realitat a veure les coses tal com són. El nacionalisme català és cultural, i res més que cultural, i esdevé polític purament i exclusiva per defensar la identitat cultural que, entén, està en perill. Si no se la percebés en perill, el nacionalisme català no faria de la reivindicació de la nació cap finalitat política, i menys encara s’hauria mudat en independentisme.

SI, així doncs, és potser el partit catalanista que més ha fet seu aquest plantejament de la situació, aquesta necessitat de constituir-se en Estat per salvaguardar la identitat. En paral.lel a aquest eix, i en estreta correspondència amb ell, l’altra cavall de batalla de SI ha estat la denúncia sistemàtica de la partitocràcia: de la corrupció i els tripijocs dels partits entre ells i en el seu interior (favoritismes, nepotismes, amiguismes, etc.), i de l’obstrucció de totes les mesures que per llei o per iniciativa popular haurien de tirar-se endavant (com el rescat dels peatges). SI ha estat, ha representat un corcó contra l’opacitat, l’apoltronament, l’omertà en la que està instal.lada la classe política en el nostre país. Més d’un ha respirat alleugerit al veure que no seran presents en el Parlament.

Per a uns quants, els amics de la radicalitat democràtica, és una llàstima. SI és ha estat el primer en aplicar-se allò mateix que predicava. Primàries per escollir els seus candidats, dependre exclusivament dels propis recursos (quotes i donatius dels afiliats), màxima activitat parlamentària. En resum, la vocació i l’entrega dels diputats de SI al seu programa i ideari ha estat total. Ells sols, han fet més feina, han somogut més les aigües estancades de la política catalana que cap altre partit. Una altra cosa és que els seus esforços hagin estat prou secundats per tirar endavant fins al final. Aquí ha imperat la tebior, el recel, la contemporització de la majoria, i moltes i bones iniciatives no han pogut prosperar. Però queda l’exemple, les línies d’actuació encetades. Esperem que algú altre reprengui la tasca. Confiem, per altra banda, en que SI no es dissolgui, malgrat el mal resultat, i que des de fora de l’hemicicle, com un agent més de la societat civil, faci pressió, exerceixi influència en la direcció suara esmentada.

És en aquestes coses, en aquest perfil en el que he volgut fixar-me, perquè em sembla cabdal, i no en el cas Laporta, a qui tampoc vull denigrar en excés: ha estat el primer president del Futbol Club Barcelona d’aquests darrers 35 anys, que ha recatalanitzat realment el club. Amb ell, allò de que el Barça era, és més que un club, ha agafat cos, gruix. Se li ha d’agrair. Dit això, que se li deu, és un personatge amb moltes fissures i potser no prou centrat, i més enllà de si és o no un gestor seriós i fiable, com a polític és molt fluix, algú sense un discurs ideològic mínimament estructurat.

Pel que fa al cap visible de SI, l’Alfons López Tena, tothom estarà d’acord que és una fura. El seu estil brusc és millorable (haig de dir que a mi no em desagrada del tot), però cal atribuir-lo a la indignitat acomodatícia que veu al seu voltant i que coneix prou bé, des de dins. Podrà agradar més o menys, però no se li pot negar una intel.ligència, una perspicàcia i una capacitat de treball enormes. És un animal polític, com pocs n’hi ha a casa nostra. Ja va donar proves de ser un polític complet (algú amb dots d’organitzador, carismàtic, bon coneixedors de les estructures i mecanismes jurídics  administratius del sistema legal vigent amb la consulta per la independència que es va organitzar a Osona. És més que probable que l’haver fet carrera en el CGPJ, amb la “tara” de ser valencianista, acabés de fer d’ell, del lletrat que era, una persona bregada, tenaç, exigent i inflexible davant de la mentida, la confusió intencionada, la dilació interessada, la covardia davant dels poders fàctics. No comptar amb ell és, per tant, una gran pèrdua per a la democràcia catalana i, sens cap mena de dubte, per als partidaris de l’Estat propi; ell sol feia més feina que dues o tres fileres de diputats convergents, i que, tal vegada, la filera i mitja que deu haver tingut fins ara ERC.

Una paraula de gratitud també per en Toni Strubell, que, votant a Girona, ha estat el meu receptor del meu sufragi. Tinc el goig d’haver-lo tractat algunes vegades. És nét del Doctor Trueta però s’estima més, per discreció, no treure mai a relluir el seu segon cognom. Recordem, si cal, que el Dr. Trueta es va haver d’exiliar pel seu excessiu compromís amb la Generalitat Republicana; un cop allà, en plena guerra mundial, va seguir aplicant el mètode de cirurgia, que havia inventat i posat en pràctica amb èxit durant la Guerra Civil, i això li va valer reconeixement per part de l’estament mèdic i el mateix govern britànic. A principis de la dècada dels 50 va escriure un llibre, Esperit de Catalunya, que en l’essencial segueix sent perfectament vigent.

Heus aquí que amb la mort de’n Franco el Toni va venir cap aquí. Durant anys, segurament encara ho és (amb la deguda excedència), ha estat professor de filologia anglesa a Deusto, sense que això l’hagi impedit conèixer i seguir de prop la realitat política catalana. Fa més d’una dècada, amb altres voluntaris de fatigues, va crear la Comissió de la Dignitat, una de les associacions que més ha fet en favor de la recuperació de la memòria històrica.

Fins on sé, els seus principals objectius han estat dos. Per un costat, el retorn dels papers de Salamanca espoliats als seus propietaris a l’acabar la guerra (i fets servir per incoar nombrosíssims processos de depuració política contra civils del bàndol republicà); com és sabut, no és fins fa pocs anys, després de lustres (per no dir dècades) de reclamar el degut, de falses promeses i de retards injustificables, que la majoria -tampoc encara tots- els “papers” (és a dir documentació de tota mena: cartes personals, agendes, llibres, articles, revistes i àdhuc obres d’art, com els originals dels cartells de propaganda d’en Carles Fontseré, que va morir abans de poder recuperar-los) han anat tornant, finalment, als seus legítims propietaris. Han calgut més de trenta anys des de la mort del dictador. Significatiu.