Powered By Blogger

dimecres, 1 de febrer del 2012

Camps & Company (I)


Unes breus paraules per expressar la meva disconformitat amb el veredicte del judici a n’en Camps (caram, si que començo amb un to moderat i fi, ho haurem d’arreglar).  La veritat és que lo dels vestits i la trama Gürtel em deixa bastant fred, indiferent, per dir-ho elegantment (podríem parlar de sudoracions i de fluixeses diverses). A aquest bon home (gentil eufemisme) se l’ha de jutjar (i condemnar) per tot el que ha fet com a President de la Generalitat, i si no ha fet res (sic), per tot el que representa:  el saqueig festiu més pretensiós i fatu des de que es va inventar la vanaglòria, la fatxenderia, la grandiloqüència i el mal gust, que Déu n’hi do. Que això seria una arbitrarietat? Un judici d’intencions? De cap de les maneres, jo parlo de resultats palpables, encara que siguin de cartó pedra, de fets impressionants, per esperpèntics, de realitzacions inoblidables, certament, com tampoc ho serà mai l’erupció que va assolar Pompeia o el tsunami que va devastar Indonèsia. Ell, sí, ell, amb aquesta cara de frare o de cria de voltor, és qui ha estimulat, promogut, auspiciat, protegit, encobert el maremàgnum de desvaris i desgavells que tota la patuleia, tota la turbamulta de fills de papà i de nou rics més o menys degenerats han necessitat desplegar per satisfer la seva set de glamur i de poder, en la millor tradició grotesca i bufonesca de la que són capaços.

Personatges com la Rita Barberá, que més que una dona és una Barbaritat (amb B d’importància), no tenen preu ni imitació. Fa 60 anys que no té rival i arrabassa, arramba amb tots els premis de fallera major; i és que no es va fer, sinó que va néixer feta ja una enorme falla... La seva carrincloneria és imbatible i Plató mateix va treure d’ella la idea platònica de la carrincloneria. La idea feta carn i ossos, amb tota la seva gravidesa, considerable, val a dir. Però, que ningú s’enganyi, és una carrincloneria amb mala bava, d’aquelles d’abusar fins que l’esclau rebenta sota el pes de sa gloriosa majestat. I sinó que ho preguntin a la gent del barri del Cabanyal... Com pot la “xaparudeta” (la patrona de la ciutat de València) haver insistentment beneit amb la bona sort aquesta Madame Mim de pastisseria? Aquesta dona-tortell de xarona i faraònica agressivitat? El “Rita, ¿el Papa ya sabe lo tuyo?” no l’ha va pas afectar, i és que no hi ha com ser ric i poderós perquè se’t perdonin les extravagàncies... “Cosas de Rita, ya sabes.” A més, qui podria amb la força combinada d’un elefant, un toro i un búfal?

Sota la seva batuta València ciutat ha emprès un viatge de no retorn cap al futur. La ciutat ha marxat i els ciutadans s’han quedat, a terra, confosos i desemparats. La Ciudad de las Artes i las Ciencias, pensada per quan tots siguem rics i ens casem amb princeses dubaitianes (o és dubaitites?), no preveia la crisi i qui sap si no quedarà aviat com un record de la desmesura i la insensatesa humanes, una mica com allò del vestigi vora mar de l’Estàtua de la Llibertat del Planeta de los simios, amb en Charlton Heston aclaparat, capcot i de genolls, enfonsat en la desesperació més absoluta. Bé, no siguem ocells de mal averany i confiem que la sort que acompanya sempre l’audaç cretinisme segueixi sense fallar.

I que me’n dieu d’en Fabra president de la Diputació de Castelló? Es diria que ha nascut amb ulleres fosques en lloc d’ulls. En tot cas jo sempre l’he vist igual, com sortint o entrant en un banquet de boda, amb un somriure de divertida commiseració pels pobres mortals que no viuen la vida com una festa. Em fa pensar una mica en un dels Blue Brothers, en el baixet, però en Fabra, s’ha de reconèixer, té més prestància, més tipus de galant... franquista. La seva nostàlgica confessa, i ofensiva, com sol ser el cas: demanar perdó? De què, si som els únics que sabem viure i muntar-nos-ho bé? Un exemple: l’aeroport sense avions a Castelló, així la gent, va dir, podrà passejar per les pistes sense perill... D’això se’n diu previsió d’estadista, sí senyor. En l'acte d'inauguració el President Camps li va dir: "eres un visionario", una forma, bastant hàbil, s'ha de dir, de sortir del pas; tota una lloança per a algú que sembla cec, nascut amb ulleres en lloc d'ulls, i que molt serà que se les tregui per dormir. Elogi, tanmateix, amb un deix d'ambigüitat sibil.lina: "ets un il.luminat, un sonat, però ets dels nostres", venia a dir, en el fonsEn mostra de gratitud per tot això de l'aeroport i altres excel.lents barrabassades, els seus conciutadans afins li han erigit una estàtua, perquè la seva figura i nom siguin immortals ja abans de morir... Segons sembla, l’estàtua en qüestió té molta tirada a aquelles de l’Illa de Pasqua: ja se sap, l’encant no té fronteres.

O un Zaplana, que, si no m’erro, no era ni valencià, sinó de Cartagena. Mai un torero reconvertit en perruquer havia arribat tan alt. De tan caricatura que és, és quasi entranyable. És la prova vivent de que la nul.litat, la vacuïtat intel.lectual (poques idees, senzilles i sempre les mateixes, no fos cas) pot ser simpàtica, seductora: com l’estepa arribant al mar. Ell solet va fer més mal que tot un exèrcit de mercenaris barbarescs. La faramalla de Terra Mítica quedarà com la broma més cara de la història del Mediterrani Occidental (superant fins i tot algunes barrabassades comtals, i qui digui que penso en el Fòrum... no té dret a encertar-la). Ell va ser el precursor de l’infantilisme elevat a categoria filosòfica, de la ficció feta realitat, del parc temàtic  a escala de comunitat autònoma. El seu estil, desacomplexat, de llestet “xuleta” ha fet fortuna, forat. Va crear escola, i sols l’enveja el va acabar fent fora del seu reialme.

Però en què es concreta exactament la devastació pepera? Perquè molt parlar però no donem arguments. Doncs seré concís (per una vegada).

1. Destrossa sistemàtica de la costa i del paisatge en general. El País Valencià, terra de bonança, d’hortes, de dolç, suau i generós mediterranisme, s’ha convertit, en qüestió de lustres, en una sola i gran urbanització (un Benidorm amb síndrome d’estirament xilè) en la que hom assisteix a la fusió del somni americà (un Dallas ambientat a Florida) amb el somni franquista de tarde de toros: “fardar” i matar el temps mirant com els altres treballen i anar de putes (o fer-les venir, tenir-les a casa, que també per això s’ha fet la revolució blava). Una mena de santuari berlusconià, perquè ens entenguem. Ho han aconseguit. Han demostrat com ningú que el panem et circenses , encara que sigui de pacotilla, funciona de meravella: molt color, molta brillantor i força mascletà... i ja està, la cosa rutlla. Sobretot que no s’aturi, que hi hagi sempre espectacle, per abominable que sigui.

El resultat ja el coneixem. En Sorolla, pobret, ja no sabria on posar el cavallet per pintar un tram de platja amb horitzó de mar; en Blasco Ibáñez s’hauria quedat sense barraca i s’hauria novament exiliat; a Ausiàs Marc se li haurien passat les ganes d’escriure poemes d’amor i s’hauria limitat a batre’s en duel o a potenciar encara més el negoci de la canya de sucre que diu que va introduir a Gandia; l’humanista Joan Lluís Vives hauria vist la seva família novament perseguida; i en Joanot Martorell, cunyat de l’Ausiàs, hauria escrit un Tirant a negre...

2. En estreta relació amb l’anterior (per què analitzar, si tot és una sola cosa, sovint una única merda? Bona pregunta). Aquesta trepa d’energúmens mudats, de noecons de jabugo, i  d’executius de la razzia, han instaurat una mena de llei de la jungla, que és l’únic que coneixen. Aquesta “filosofia” es resumeix en 3 principis (universals, val a dir: tampoc és que hagin inventat res): la pela mana, tapa i salva; no toquis l’amic del meu amic si vols que jo sigui l’amic del teu amic; una sola política: la fugida cap endavant. Ha quedat demostrat que practicant, amb destresa, amb habilitat de cocteler, els 3 principis, la supervivència política i personal està assegurada de forma gairebé permanent. Es tracta de bastir una mena de sistema hermètic en que política, enriquiment, impunitat i corrupció fan una dansa en la que tothom balla amb tothom (i s’allita també amb tothom). El ric es fa polític per accedir a la impunitat i fer-se encara més ric; el pobre per fer-se ric, a seques, en principi i en un principi, i per ser vist en la passarel·la d’algun club nàutic de luxe, en l’entrada d’una súper discoteca, de copilot dalt d’un Ferrari conduït per un que sembla haver plorat molt i haver estat un mort de gana però que ara és un tio collonut, i a sobre President de la Comunidad, i de bracet d’una mig analfabeta espaterrant sortint del restaurant on fan la millor paella del món.

En resum, la política al servei de la corrupció i la corrupció al servei de la política. No cal que vinguin els russos a ensenyar-nos com es fa tot això: aquí ja tenim tele 5 i el canal 9 (TV3 no era prou cafre – massa coses rares que no eren concursos, reality shows i publicitat – i en un idioma estranger que no tenia res a veure amb el valencià...). Zas, tall i multa de 600.000€ a ACPV: ¡Pa que aprendan! Eliseu Climent: primer eren bombes a Tres i Quatre, ara són multes: tu que pots jutjar amb sofert coneixement de causa, què és pitjor, més destructiu, el franquisme o el peperisme? Contesta, i no s’hi val a dir que és el mateix, eh?

3. Anticatalanisme ferotge. Sí, en Camps i els seus companys de classe (la de les aules i l’altra), de barri i de partit ens detesten cordialment (o millor dit: coriàciament). Què els hi hem fet?! Ens acusen d’expansionisme, de voler enviar-los. No em facin riure! Els catalans no tenim forces ni per enviar-nos a nosaltres mateixos... Ja faria gràcia que tinguessin por del romàntic, aparcat i més cultural que altra cosa, projecte dels Països Catalans (que de tota manera la Constitució espanyola faria impossible, ja que prohibeix la federació de Comunitats Autònomes, no fos cas que valencians, illencs i catalans tinguessin idees massa històriques, ni tampoc navarresos i bascos; la història és una matèria morta i a més tampoc va ser així; ja...). Estaríem, en aquest cas, al davant d’un nivell de credulitat, d’aprensió i de temença propi de velles xarugues, i no de gent feta i dreta.