Powered By Blogger

dissabte, 25 de febrer del 2012

Ciris per Síria (IV)

Sóc dels que des del primer moment va seguir l’escalada de la repressió gaddafista amb un sentiment de ràbia i compassió, odi i solidaritat. Em semblava tenir molt clar llavors qui eren els botxins i qui eren les víctimes. Sempre he sentit simpatia per poble oprimit que s’aixeca en armes contra l’opressor, sigui aquest un dèspota o un exèrcit invasor. El cas de Líbia semblava correspondre perfectament a aquest esquema romàntic, clàssic, històric... Passats els primers dies, en que el líder trigava a aparèixer en públic, i es respirava una sensació d’incertesa, de flotació, com una nebulosa de deserció i de dissolució, es va fer palès que el règim no estava disposat a fer cap concessió i que la repressió i l’enfrontament anaven camí de la guerra civil: de les manifestacions de protesta s’havia passat a la sublevació d'una part de la població (sobretot a Bengasi i en general a l'est del país). Va ser llavors que vaig rebre, enviada per un amic, una invitació a signar una petició adreçada a l’ONU perquè aprovés l’aplicació d’una zona d’exclusió aèria sobre el cel libi. Feia dies, setmanes que sospirava per una intervenció estrangera i vaig firmar; ho lamento sincerament.


El que va acabar passant ho sabem tots. L’ONU, malgrat les resistències de Rússia, d’Alemanya, i de la Xina i els titubejos d’Itàlia, va acabar donant un mandat a l’OTAN perquè apliqués la dita zona d’exclusió aèria. A partir d’aquell moment es va posar en marxa la ingent maquinària de guerra occidental. Recordo que França i Anglaterra es comportaven com si anessin a les croades: a penes dissimulaven la seva bel.licositat. Algunes dictadures àrabs, com la de Qatar, també s’hi van sumar (era bo que el món àrab participés en l’ofensiva a fi d’evitar la imatge d’una confrontació entre Occident i el món musulmà). La cosa va arribar in extremis, ja que Bengasi era a punt de caure en mans de l’exèrcit libi.


A partir d’aleshores vam assistir a una guerra dispar: predomini terrestre de les forces del dictador, i total hegemonia aèria de l’Aliança Atlàntica. Els recursos i la tenacitat de l’encara Estat libi van resultar més importants del que el s’esperava, i per tant la guerra es va anar prolongant amb alts i baixos. El bloqueig marítim que s’exercia sobre els ports libis i les seves aigües territorials semblava més destinat a impedir, a filtrar l’èxode de refugiats (mai sabrem els centenars i milers de libis i immigrants que van morir ofegats per deixadesa i abandó) que no a impedir els moviments de la marina de guerra líbia o el tràfic de la seva marina mercant, que semblava desenvolupar la seva activitat amb relativa normalitat: el règim libi seguia exportant petroli i tenint una certa activitat comercial amb l’exterior, inclosa la importació d’armament. Seguia tenint aliats i valedors. A l’inici, fos potser per manca d’efectius, per descoordinació o per donar una oportunitat al Coronel Gaddafi de rectificar, el suport aeri a l’oposició resultava més aviat erràtic i lent de reflexos, com de tempteig i de contemporització. De mica en mica, però, la seva pressió va anar esdevenint cada vegada més eficaç i determinant.


Va ser en aquell moment que es veure, amb tota la seva cruesa, que no es tractava només, ni de bon tros, de protegir la població civil perseguida per les forces del règim, sinó que del que es tractava era d’enderrocar el règim costés el que costés, i bombardejant a qui fos. Els atacs a Trípoli van succeir-se amb creixent freqüència i intensitat. Teòricament, centrats només en les instal.lacions militars, en les infraestructures i en el complex presidencial, en la pràctica, però no van voler o no van poder evitar d’arrasar també zones habitades. Estàvem presenciant a distància la destrucció sistemàtica d’un Estat...


Si bé oficialment es negava, els bombardejos a Trípoli buscaven eliminar físicament el dictador (que sempre va sortir indemne, però no així alguns membres de la seva família). Fins feia quatre dies Moammar al-Gaddafi rebia i era rebut per molts dels dignataris dels països occidentals. Com a mínim recordem els cas de Zapatero i de Berlusconi i Sarkozy en un passat molt recent (també l’Aznar, però bastants més anys enrere). Havia compartit taula com a convidat a la cimera del G-8 amb Barack Obama, Nicolas Sarkozy, Angela Merkel, Silvio Berlusconi i el llavors primer ministre britànic, Gordon Brown. Havia anat a la seu de l’ONU i s’havia escoltat el seu discurs.


Ara, de cop i volta, li tocava fer el paper de dolent. D’aliat (contra el terrorisme islamista o contra la immigració il.legal) passava a ser un empestat. Se’l comminava a rendir-se, a marxar; sospitem que no se li va mai oferir una oportunitat seriosa, veritable de negociar. Tot van ser ultimàtums inacceptables per excessius i humiliants.


Era un dèspota, d’acord: quants dèspotes hi ha en el món que reprimeixen el seu poble? Dotzenes. Estàvem sent espectadors de l’esquarterament d’una societat, amb les seves terribles injustícies, els seus presos polítics, però també amb el seu ordre i dinàmica propis, els seus èxits, els seus benfets, entre ells un nivell de vida dels més elevats d’Àfrica, amb un accés bastant universal a l’educació (almenys per a les parelles joves), a la sanitat i l’habitatge. Finalment, un Estat que apostava per una certa modernitat i per el benestar de la majoria, no de tothom, és cert i és clar: però que potser ho volen i aconsegueixen gaires estats, això? Fora dels estats escandinaus i d’algun altre, m’atreveixo a afirmar que no.


La intervenció aèria va anar ensenyant les dents i vam ser testimonis d’una guerra llarga i amb un nivell de mortaldat i de destrucció difícil d’avaluar, però certament altíssim. Els gaddafistes van patir el més exasperant i desesperant dels desavantatges: el total domini de l’aire per part de l’enemic. El desequilibri tecnològic els hi era, aquest cop, abassegadorament desfavorable. Res va poder contra la força de la tecnologia: ni el suport d’una innegable part de la població, ni els nombrosos mercenaris estrangers, majoritàriament sub-saharians, ni el carisma del líder que des de feia 42 anys dirigia el país amb mà de ferro paternalista. Els francesos i anglesos no dissimulaven els seus apetits saquejadors, i ja es repartien el pastís del petroli abans de que la contesa acabés en victòria. Tot plegat, un espectacle ben poc edificant, i sí enormement denigrant, depriment, vomitiu.


El punt final del drama va ser el linxament de Gaddafi a mans dels rebels. Aquí Occident es va acabar de cobrir de glòria... L’enze de la Hillary Clinton sembla que va exclamar “Vini, vidi and he died, ha, ha, ha!” I un es pregunta: com es pot ser tan grollerament innoble, tan fastigosament vulgar, tan indignament insensible? La baixesa perfecta feta dona... Amb el seu ignominiós assassinat es posava fi a la vida d’un personatge molt controvertit: algú amb personalitat pròpia, enèrgic, inquiet, lluitador, idealista, temible, egocèntric... i per tant necessàriament excèntric (tret reforçat encara per la seva addició al Botox, l’ús intens de maquillatge, la seva guàrdia de corps femenina, el viatjar sempre amb la seva “jaima” fent-la muntar arreu on anava, o el seu costum de vestir a l'estil tradicional àrab, enlloc d'imitar servilment l'estètica occidental de pingüí). Algú, un coronel llicenciat en dret, que amb 27 anys va encapçalar una revolució que va derrocar un rei (Idris I) per fundar una república socialitzant, que va desafiar Occident (nacionalització d’empreses petrolieres i tancament de les bases nord-americanes i britàniques), algú que va voler, amb el panarabisme del seu mentor Gamal Abdel Nasser, donar al poble àrab una nova identitat i reviscolar el seu orgull somort, la seva dignitat encongida, algú que va tenir la gosadia i la sang freda de plantar cara a l’imperi més poderós de la terra, algú que va creure prou en Àfrica com per ser l’artífex de l’Unió Africana, algú que va apostar amb força pel Moviment de no alienats, algú capaç de desenvolupar teories originals sobre la problemàtica de la relació entre Estat i poble, economia i justícia ( El llibre verd i les seves tres parts: La solució del problema de la democràciael poder del pobleLa solució del problema econòmic: el socialisme i El fonament social de la Tercera Teoria Universal: que volia ser una combinació de democràcia directa, d’islamisme i de panarabisme. Un parell d’anys més tard proclamava la Jamahiriya (que podria traduir-se per Estat de les Masses) Àrab Líbia Popular i Socialista. 

Tot plegat potser són textos infumables, tesis purament autolegitimadores, propostes populistes, però tal vegada hi batega un autèntic esforç, una sincera inspiració per resoldre el difícil entrellat del que ha de ser el destí d’un poble àrab confrontat de ple a la la turbulència canviant del món modern, a una època prenyada d’exaltació i d’enfrontament ideològics.

Era algú que es va equivocar, com tothom, més d’una vegada, que es va embarcar en guerres (Txad, Uganda), que va patrocinar el terrorisme (entre cometes segons com es miri: eren realment terroristes, per exemple, els membres de l’IRA?). Gent innocent, dins i fora de Líbia, va morir per culpa seva, però qui estigui lliure de culpa que tiri la primera pedra... En tot cas no era algú  mediocre i sembla que va assumir amb prou encert, com dèiem, el dificilíssim paper de bastir, quasi del no res, un estat sòlid enmig dels tumultuosos corrents i contradictòries tensions de la història moderna. Va ser algú amb prou caràcter, idees pròpies i iniciativa per merèixer el sobrenom de "Che Guevara àrab"; finalment, algú massa díscol, incòmode perquè els amos del món no li ho acabessin fent pagar.

Ningú, i ell tampoc, mereixia tenir una mort com la que va tenir. No treu, és clar, que arribats a un cert punt, es feia difícil o fins i tot impossible evitar un final així. És igualment cert, però, que es van permetre i crear les condicions perquè ocorregués tal com va ocórrer. Evidentment, en Gaddafi va ser també, i el primer, responsable del seu final. La seva trajectòria de repressor li va impedir gestionar la crisi inicial (manifestacions pacífiques, o almenys això és el que sembla van ser i se’ns va dir que eren) amb mà esquerra, indulgència, generositat. Ara bé, tot fa pensar que els països occidentals van aprofitar l’ocasió per desfer-se d’algú que ja no els servia i que més aviat els feia nosa.


Directament o indirecta, tot fa pensar que van amplificar, explotar el descontentament per  aparèixer més tard, i no seria la primera vegada, com a salvadors: el piròman reconvertit en bomber, Dr. Jekyll i Mister Hyde,  Superman amb bi-polaritat aguda... La història de sempre. Si coneixien i tractaven Gaddafi com un amic a qui li havien estat venent armes (i també, detall curiós, material antidisturbis) en el curs dels darrers 10 anys, com podien de sobte tractar-lo d’enemic? No té sentit. Amb un tal canvi d’actitud, quina credibilitat, quina seriositat estaven  demostrant tenir els dirigents occidentals? Doncs la veritat, i ja em perdonaran, la d’uns mafiosos, la d’uns traïdors, la d’uns pocavergonyes consumats. De la nit al dia se li van regirar en contra i van començar a orquestrar la seva liquidació, com a líder, i si calia, com a ésser humà. Si hem de ser francs, tant de cinisme, de lleugeresa i d’improvisació ens semblen preocupants, inquietants... i alhora increïbles: de cap de les maneres podia tractar-se d’un simple canvi d’humor, arbitrari i passatger. Què diantre podia haver motivat realment el gir copernicà en la percepció del règim libi per part dels països occidentals?