Powered By Blogger

dijous, 23 de febrer del 2012

Ciris per Síria (II)


6. Rússia i Xina. Antic aliat de Síria, el primer, i, circumstancial, si no anem errats, el segon. Rússia és el primer proveïdor d’armes a Síria. Aquest mes de gener encara hi ha enviar un vaixell militar carregat d’armament. Rússia hi té l’única base naval en el Mediterrani. Les ganes de marcar perfil propi i la conveniència o necessitat de tenir bones relacions amb Iran fan la resta, diríem. Pel que fa a la Xina, desconeixem els seus motius concrets, però és força probable que utilitzi aquest i qualsevol altra conflicte per tal de construir-se una imatge de potència mundial, a qui es deu respecte i compensacions. Tant Rússia com Xina defensen la integritat territorial de Síria, recolzen els suposats plans d’apertura política (amnistia, nova constitució) que el règim diu voler tirar endavant (però amb escassa convicció i amb total rebuig per part de l’oposició, que entre d’altres afirma que la nova constitució proposada atorga prerrogatives absolutes al president) i han donat un explícit recolzament al règim amb sengles visites: del ministre d’Afers Exteriors rús, Sergei Lavrov i del viceministre d’Afers Exteriors xinès, Zhai Jun. Exigeixen que la crida a la fi de la violència s’adreci, inclogui també a l’oposició i no sols al règim. Valent-se d’aquest argument i d’altres han votat sistemàtica contra les resolucions de l’Assemblea General de l’ONU i, més greu determinant, la del seu Consell de Seguretat.

7. L’ONU. Fa, com sol fer, de caixa de ressonància de la veu dels EUA. Aquests darrers mesos ha desplegat una gran activitat per tal de convèncer Rússia i Xina de canviar llur actitud. De moment no ho ha assolit. En general, però, es pot dir que ha aconseguit la victòria propagandística d’aïllar Síria i d’assenyalar-la amb el dit. Dels 193 països membres de l’ONU, en la darrera votació sols 12 han fet costat a Síria, entre ells els ja  esmentats de Rússia i Xina (el líders, els capdavanters d’aquesta oposició), L’Iran, Corea del Nord, Cuba, Veneçuela, l’Equador o Bolívia... i presumiblement també el Líban. Per a qualsevol observador, països tots ells ex-comunistes o filo-comunistes. La UE i grans països com França i Alemanya no fan més que afegir-se al clam de l’ONU.

8. Organismes humanitaris. Fa molt poc la Creu Roja explorava diverses possibilitats per enviar urgentment ajuda humanitària. Això implicaria un alto el foc a les zones més afectades per la violència per tal de facilitar a la Mitja Lluna Roja siriana l’accés a la gent necessitada. L’alto el foc seria d’almenys dues hores. És de suposar que aquests iniciativa, en el cas de prosperar, es repetiria i tal vegada s’ampliaria. Esperem-ho. Amnistia Internacional també deu estar molt activa. Els casos de tortura, de violació, execució extrajudicial i desaparició estan a l’ordre del dia. Es calcula que hi ha més de 18.000 persones detingudes. El nombre de morts, segons les dades proporcionades per l’ONU en la persona de l’alta comissionada pels Drets Huamns, Navy –flota, armada, curiós nom – Pillay, seria, fa uns dies, de 5.400 morts; l’oposició eleva la xifra a 7.000. 

9. Corifeu i cor. Mitjans de comunicació i opinió pública, respectivament. Com escric a Occident, la cantarella que sento, que m’arriba és una i no una altra (com deu ser a Rússia o Xina... o a la mateixa Síria de la mà de l’agència de notícies oficial: Sana). El corifeu és igualment responsable de tota la tramoia i de la tasca de l’apuntador. El cor no apareix a escena però des del galliner arriba la seva cridòria.

Aquests són, poc o molt, els actors i la trama que hem estat capaços d’identificar. No La tragèdia sembla que no ha arribat al seu clímax, i encara menys al seu desenllaç.

Potser serà l’edat (i la quantitat de situacions anàlogues ja “viscudes”), un cert esgotament de la capacitat d’indignació, o el fet de no mirar ja mai la tele (amb aquesta dosi d’adrenalina de la urgència histèrica), sigui com sigui, haig de confessar que segueixo el drama des d’una certa distància i més aviat distret. Algú em podria acusar d’indiferent. No crec que sigui el cas, que fos exacte. M’explico. El que veig en tot això són, almenys, 3 coses.

1. Desproporció impotent. La relació entre el doll d’informació que rebem i la nostra capacitat de fer quelcom, d’incidir, d’intervenir no és equilibrada. Se’ns inunda amb la realitat (imatges crítiques: de patiment, d’acció violenta, de desesperació) que nosaltres, teòricament, hem de pair i canalitzar, però cap a què? Vivim en un món globalitzat, se’ns diu, i per tant hem d’estar al corrent de tot el que passa en el món. Passa, però, que la globalització és sols de la informació i dels fluxos econòmics, no de la capacitat d’actuar. El saber i el poder haurien d’anar mínimament equilibrats. Val, estar informat és un dret (i gairebé un deure): hom ha de poder-se representar el món en el que viu per tal de saber a què atenir-se i adoptar i modular les seves preferències. D’acord, però quan rebem aquests “flashos”, aquests apunts informatius estem realment davant d’informació verídica i consistent? La gent que els escriu o filma sap realment tot el que hi ha al darrera? Quin coneixement tenen del país, de la seva història, de la seva cultura? Sospitem que en la majoria de casos nul.la o molt escassa. Que les imatges parlen per elles mateixes, que no cal interpretar l’horror? Sí i no. No n’estic segur, francament.

Deixant de banda la qüestió de si el poble pot influir veritablement en les decisions que pren el govern d’un país (tema pelut), l’únic que pot fer un simple ciutadà és manifestar-se, preferentment davant de les ambaixades i consolats del país on s’estan cometen les atrocitats que es volen aturar. Qui tingui clar que vol fer alguna cosa ja pot posar-se a fer una pancarta i plantar-se davant dels representants diplomàtics de l’Estat on té lloc la massacre de la pròpia població. Qui vulgui anar més enllà i assaltar l’ambaixada, doncs endavant. No sé si s’ha mai s’ha fet una acció així de manera sistemàtica i generalitzada: hostilitzar, de forma més o menys simultània, dotzenes o centenars de seus diplomàtiques. Qui sap, potser tindria el seu efecte.
Segons el moment i en funció dels diferents casos, sol haver-hi també l’opció de l’ajut humanitari: deixar de banda la qüestió política i limitar-se a aportar el seu gra de sorra perquè el patiment sigui menor. És una opció molt lloable, que en principi, tanmateix, no necessitaria ni grans desplegaments ni excitacions mediàtiques especials. Resumint, hi ha la informació seriosa, fidedigna, que va al fons, i enfront d’aquesta hi han els scoops sensacionalistes, el sacseig d’espantalls, el bram dels escarafalls, l’estirabot hipòcrita, el sentimentalisme instantani... Atenció: corresponen en molts casos a una vivència real i dramàtica, però que no participen necessàriament de la solució, de l’anàlisi equànime, de l’avaluació responsable de la situació i de la millor manera de sortir d’ella. Són impressions, la majoria vàlides, no ho neguem, i que com a tals impressionen. Tenen el seu lloc, no es poden negar ni ocultar, però si ens limitem a elles, si es construeix l’opinió només o preferentment a partir d’elles,  l’únic que fem és crear i alimentar un estat d’ànim impressionable, i per tant volàtil, voluble, inconsistent, irresponsable... No s’hi val a ser superficial, simplista, reduccionista: infantil.

Si volem ajudar de veritat (o com a mínim informar-nos de veritat) no podem quedar-nos enganxats en aquest segon nivell. Siguem adults, siguem profunds, siguem íntegres i competents. Esbravant-nos amb el morbo del moment o bé ens condemnem a la inoperància o bé simplement avalem, com una claca, la línia d’actuació que els Estats dels que formem part ja decidida amb molta anticipació a la nostra indignació. Els hi fem el joc fent l’únic paper que volen i esperen de nosaltres: aplaudir les seves decisions.

Es podria fins i tot arribar a concebre l’existència d’una relació inversament proporcional entre informació i capacitat d’acció. Mutatis mutandis, com allò dels mitjans tècnics per fotografiar, filmar, estudiar, conèixer la vida animal: a mesura que aquesta capacitat s’acreix, l’objecte d’estudi s’empobreix, disminueix en nombre, freqüència, envergadura, salut... Fa 100 anys et trobaves lleons, tigres o llops passejant per la natura (i no els podies filmar o fotografiar, o molt excepcionalment i imperfectament); ara pots filmar el color de l’iris però necessites muntar un dispositiu sofisticadíssim i costosíssim i estar varis dies esperant, a l’aguait, en un lloc recòndit. Què és preferible? La tecnologia que permet el segon ha passat, necessàriament, sincrònicament, amb la desaparició de l’animal, d’allò diferent de l’ésser humà. La màquina substitueix la natura i nosaltres al mig, sense saber massa què, aclaparats, astorats, horroritzats pel nostre propi poder... La hipòtesi consistiria en imaginar que en la relació informació-acció passa el mateix. A major informació major passivitat, ja que la informació ja satisfaria la nostra necessitat d’involucrar-nos. El creure que sabem actuaria com una mena de succedani de l’acció. La representació de la realitat substituiria, suplantaria, desbancaria la realitat.