Powered By Blogger

dilluns, 27 de febrer del 2012

Ciris per Síria (V)


És clar que ja no se li retreia el seu passat terrorista: implicació en els atemptats dels aeroports de Viena i de Roma el 1985, a la discoteca La Belle de Berlín el 1986 –que va provocar la resposta de Ronald Reagan en forma de raid aeri contra el seu palau a Trípoli i altres objectius-, i als avions de la Pan Am (estavellat a Lockerbie, Escòcia, el 1988) i el d’UTA (caigut al Niger el 1989); trajectòria en relació a la qual havia fet gestos de desgreuge: com ara lliurar dos dels responsables –per bé que al cap d’uns anys a un d’ells, alliberat per problemes de salut, se li dispensés una acollida entusiasta, talment es tractés d’un heroi-, o la indemnització als familiars de les víctimes dels atemptats aeris. Va renunciar al seu programa nuclear i d’armes de destrucció massiva, tot moderant el seu tradicional antisionisme i desenvolupant un política exterior pacifista i d’apropament a Occident. Amb aquest nou rumb emprès pel règim libi, la comunitat internacional va quedar aparentment prou satisfeta, i les sancions del Consell de Seguretat van cedir el pas a la represa de les relacions comercial: de ser un país pària, Líbia tornava al concert de les nacions... amb qui es poden fer sucosos negocis. 

M’he esplaiat en el cas libi perquè, tal com he dit, ha estat el cas que se m’ha presentat de manera més flagrant, aquell en que he vist l’engany, el frau de manera més evident. Ja abans d’aquest cas el dubte, el recel, l’escepticisme planaven sobre la resta d’intervencions armades dels darrers temps, però amb l’episodi libi, l’escepticisme anterior s’haurà mutat en rebuig frontal. Mirant en perspectiva no tinc gens clara cap de les guerres que s’han fet en nom de la llibertat i la democràcia aquests darrers lustres, potser ni la de Bòsnia, en la que tant em vaig implicar. Ni Kosovo, ni l’Iraq (certament no la invasió del 2003, i probablement tampoc la del 1991) ni l’Afganistan. Del cas de Kosovo recordo encara el portant-veu de l’OTAN, Jamie Shea: gastava un insolència frívola, una complaença provocadora, un menyspreu sarcàstic que ultrapassava tots els límits de la decència; la seva perversa absència de pudor, la seva desvergonyida manca de respecte eren un odiós, un insofrible insult ja no sols a les víctimes, sinó a la mateixa condició humana.


De l’Iraq quedaran per a la història les inexistents armes de destrucció massiva, els centenars de milers de morts, la destrucció generalitzada d’infraestructures, les tortures a la presó d’Abu Grhaib, els incomptables atemptats amb cotxes o camions bomba, els terroristes suïcides, i la fragilitat d’un Estat corrupte sumit en una larvada guerra de faccions ètniques i confessionals. De l’Afganistan quedarà bàsicament la derrota (reconeguda pels mateixos nord-americans), la crema d’exemplars de l’Alcorà, els milers de civils morts per error (entre d’altres, per drons, avions no tripulats, llençats sobre invitats a una boda o qualsevol altra concurrència pacífica), els atemptats suïcides, la relativa complicitat del Pakistan amb els talibans, l’assassinat del líder d’Al Qaida, Ossama Bin Laden (quan se’l podia haver detingut), la imatge d’uns quants marines pixant sobre els cadàvers de talibans abatuts (el salvatgisme ultratjant el primitivisme), la insalvable dificultat d’instaurar un règim democràtic (porten ja 8 anys amb el mateix president, Hamid Karzai, i no sembla que hagi de marxar aviat) i la progressiva tornada al punt de partida un cop retirats els soldats estrangers. Els talibans recuperaran bona part del territori perdut, i les dones hauran de tornar a dur burka encara que no vulguin, l'opi tornarà a ser un conreu floreixen (suposant que ho hagués deixat d'estar en algun moment), i els senyors de la guerra, més o menys aliats dels talibans, seguiran controlant regions senceres. Bé, en tot cas és la sensació que dóna la cosa...


Els llegats principals d’aquestes dues guerres hauran estat l’increment notable del radicalisme islàmic, i les seqüeles de la toxicitat extrema (i la radiació, encara que no tant) dels projectils amb urani empobrit o desgastat (una manera de “col.locar” abroad, d’exportar els residus de la fabricació de combustible per a les centrals nuclears?) amb els seus horrorosos efectes sobre la població en forma de malformacions monstruoses en els nadons (molts afortunadament ja neixen morts) i de càncers (sobretot leucèmies). Aquesta mena de munició es va utilitzar per primera vegada a la Guerra del Golf, en la que se’n van emprar 370 tones (afectant també els mateixos de la coalició internacional: Síndrome del Golf). Un informe del Parlament Europeu estimava que a la guerra de Bòsnia se’n utilitzar 3 tones, i a la de Kosovo 10 més. L’urani empobrit contamina no sols el sòl, en els que ja no es pot conrear res, sinó també les aigües subterrànies. No he buscat de la quantitat d’urani empobrit que es va disparar en la guerra d’Iraq (la segona) ni en la recent de Líbia, però atès que no es respecta la prohibició que pesa sobre aquesta munició, el més probable és que s’hagi seguit utilitzant de forma més o menys massiva.

Heus aquí, bàsicament el que quedarà d’aquestes guerres per a la posteritat. Ni democràcia, ni pau, ni prosperitat, ni llibertat, o poca, o en tot cas no suficient per compensar tot el sofriment pel que s'ha hagut de passar per arribar. De la inseguretat "política", "ideològica" que regnava sota el règim de Saddam, s'ha passat a la inseguretat per motius ètnics, religiosos; tot plegat, molt semblant. Amb tot i així no es pot ni negar ni ometre de mencionar que per als kurds d’Iraq la desaparició de Gaddafi i del seu clan sí que va suposar un canvi cabdal. De ser perseguits i massacrats, han passat a tenir, pel que sembla, una autonomia, un marge de maniobra molt considerable. Res fa pensar que en la situació actual tornint a viure el que van viure el 1988 amb l’Operació Anfal, en que s’estima que 182.000 kurds van ser assassinats amb napalm, gas mostassa i gas sarin, i durant la qual 4.000 poblacions van ser destruïdes. La localitat de Halabja ha quedat com la ciutat-símbol d’aquell atac, perquè en un sol dia van morir 5.000 persones... L’executor del pla, Ali Hassan al-Mayid, més conegut com “Ali el Químic” o “el Carnicer del Kurdistan” va pagar aquest crim el 2010 amb la forca. Pel que fa als xiïtes, majoritàries a Iraq, han deixat de ser una majoria oprimida (i a voltes perseguida) i sembla que s’han fet amb el control de l’Estat en detriment de la minoria tradicionalment dominant, els sunnites. Que la majoria xiïta sàpiga aprofitar l’avinentesa per reconstruir la societat en termes de democràcia, de reconciliació inter-ètnica i de tolerància religiosa és encara, ara per ara, una incertesa. Que al mateix temps sàpiguen evitar caure sota una excessiva i indesitjada tutela iraní, que els transformi en un mer un apèndix, en una mena de satèl.lit, també s’haurà de veure. Esperem que se’n sortint.

En tot cas, al nostre parer, el preu pagat per aquests fràgils, precaris avenços és altíssim. No he buscat saber el nombre de morts (i ferits) que es calcula han costat aquestes intervencions. Sobre la base d’alguna xifra llegida fa temps, em permeto pensar que són varis centenars de milers les persones que haurien perdut la vida (sobretot a l’Iraq), i un nombre 3 ó 4 vegades superior les que haurien quedat amb algun tipus de mutilació o invalidesa. Si a la guerra de Corea vam morir uns dos milions d’éssers humans en tres anys de conflagració, en l’actualitat s’ha aconseguit limitar la mortaldat a xifres més raonables, que segueixen sent elevadíssimes, tanmateix. Cal fer-se a la idea, que en la majoria de casos, la intervenció en una guerra civil a favor del bàndol més feble, i amb la determinació d’acabar enderrocant el règim establert, pot suposar multiplicar per 4 ó 5 el nombre de víctimes. Atès això, diria que s’ha d’estar molt segur de la motivació d’una intervenció i del resultat que es creu poder assolir amb ella: la causa i la conseqüència de la ingerència armada han de ser capaces de justificar tot el que implica una guerra, que és molt...


Pel que fa a la situació a Líbia, sembla que és força confusa, amb milícies d’un bàndol i l’altre cometent tota mena d’excessos. No fa gaire un dels fills de Gaddafi refugiat al Níger afirmava estar disposat a tornar al país, en el que, afirmava, la majoria de la població encara seria fidel a Gaddafi. És molt massa d’hora per jutjar la situació, tot i que de moment no pinta gaire bé. El temps dirà.


Què es pot, s'ha d'intentat fer?


Amb tot, és evident que un no pot quedar-se amb els braços creuats, que davant del sofriment aliè hom ha de sentir-se interpel.lat i intentar contribuir a aturar-lo o almenys a pal.liar-lo.


Cal distingir, és clar, entre el que poden fer els Estats, la dita comunitat internacional, i el que està a l’abast dels simples individus que som tots o la immensa majoria.


Hi ha també una segona consideració en relació al temps: el que es pot abans del conflicte, durant el conflicte i un cop acabat el conflicte (armat).

Centrant-nos primer en la comunitat internacional, diríem que aquesta sempre pot i hauria de fer el següent.


Abans (de que la cosa esclati i degeneri). Limitar enormement la venda d’armes tot donant garanties a l’Estat en qüestió de que se’l protegirà d’una agressió estrangera, i que no es permetrà cap canvi polític intern que sigui per la via de la violència. Sembla fàcil, però hi ha molts matisos i zones d’ombra. L’important, com amb tot, és la mesura, el sentit comú i la bona fe.

Mentre (el conflicte està ja en marxa). Sembla d’extrema, de crítica importància el moment en que la cosa s’està encenent. Com en un foc, hi ha uns instants (segons o molt pocs minuts en un foc; dies o poques setmanes en una societat agressivament polaritzada). S’ha de reaccionar amb rapidesa fulgurant, fent tots els esforços possibles i imaginables per restablir el diàleg entre les dues parts enfrontades, no estalviant cap recurs per frenar l’espiral. Un actuació així sol exigir un tacte, un mestratge, una autoritat moral que molt pocs polítics i diplomàtics tenen, malauradament. La dificultat és doble: ni es pot caure en el menysteniment, i encara menys la provocació, del govern que fa front a la revolta, ni es pot obviar, desatendre d’entrada les reivindicacions dels sectors de la població que s’han aixecat en armes o ho estan a punt de fer.