Powered By Blogger

dijous, 23 de febrer del 2012

Ciris per Síria (I)


Aviat farà un any que van començar les protestes populars a Deraa (o Daraa, com també he llegit). Es demanaven reformes constitucionals, però la repressió les va transformar en un clam per exigir que Bashar (o Baixar o Bachar, va a gustos) al-Assad, aquell amb cara de mangosta, abandonés el poder. De moment, el president-oftalmòleg no ha abandonat res, i més aviat s'ha especialitzat en cloure parpelles de manera definitiva de tots els opositors que cauen en les seves mans.

Com sol passar, al llarg d'aquests onze mesos, la tragèdia no ha fet més que augmentar d’intensitat i d’extensió (fins afectar a la mateixa ciutat de Damasc, la capital), seguint el guió que ja hem vist altres vegades en altres llocs: el règim denunciant un complot i titllant els opositors de terroristes i de mercenaris estrangers, les organitzacions opositores denunciant la sanguinària brutalitat dels cossos de seguretat i de l’exèrcit, la comunitat internacional temptejant el terreny i embrancant-se en una guerra propagandística entre els partidaris de la mà dura i els que hi són contraris per ser aliats del règim de Damasc, manifestacions de suport i de rebuig, més o menys espontànies o orquestrades, els serveis secrets treballant a tot gas, la censura informativa per part de l’Estat sirià i explosió i fragmentació informativa per part de l’oposició a través de les noves tecnologies de  comunicació globalitzada, l’oposició organitzant-se en un exèrcit improvisat i el règim augmentant el grau i les formes d’eliminar els opositors i d’atemorir la població en general mentre al mateix temps promet apertura (amnistia, reformes constitucionals, etc.), països i organismes internacionals proposant solucions intermediàries (corredors humanitaris, altos al foc, etc.)... I la població mundial, impotent, espectadora d’un nou escenari bàrbar.

En fi, l’estira i arronsa de sempre: un estat dictatorial caient en desgràcia i mirant de sobreviure encara que sigui a costa de massacrar la pròpia població, una canilla de països disposats a fer llenya de l’arbre a punt de caure, alguns escadussers però poderosos països amics fent mans i mànigues per salvaguardar al preu que sigui l’statu quo...  Els dramatis personae de l’actual reedició del vell drama de sempre són els que enumerem a continuació.

1. El règim sirià. Instaurat pel pare de l’actual president-autòcrata, Hafez al-Assad, mort l’any 2000 després de governar durant gairebé 30 anys (caracteritzats per la modernització del país, l’emancipació de la dona, el desenvolupament de les infraestructures, i també per la repressió sense pietat dels opositors). El règim està basat en la minoria religiosa dels alauites (o alawites): 12% dels 21 milions de sirians, i que són una branca dels musulmans xiïtes. Aquesta minoria té el control polític i domina les forces armades, sota la direcció de la família Assad. Existeix un partit únic: el Baas (Baaz o Baath) de doctrina laica, socialista i nacionalista àrab: Partit del Ressorgiment Àrab Socialista (partit que en el passat va tenir branques en diferents països d’Orient-Mitjà, com ara l’Irak). La població de Síria és àrab excepte un 10% de kurds (privats, bastants d’ells, de la nacionalitat siriana). Els cristians i drusos (una altra branca del xiisme) representen, respectivament, un 10 i 8% de la població i són considerats aliats del règim. El resta de la població, la majoria, doncs, és sunnita. Pel que fa a les ètnies, a banda dels kurds, hi ha també altres minories no-àrabs: assiris, armenis i turcs. També hi ha milers de refugiats palestins. El règim actual dura des de fa 42 anys. Síria ha estat tradicionalment acusada de preconitzar el terrorisme anti-israelià i per extensió anti-occidental. De fa molts anys el règim sirià és aliat de l’Iran (com ho havia estat de l’Iraq de Saddam Hussein). Les seves relacions amb els EUA i els seus aliats sempre han estat difícils. Amb els seus 13 serveis de seguretat diferents (comptant o sense comptar la Shabbiha, una mena de milícia parapolicial formada per partidaris del règim) es pot dir sense por que és un Estat súper policial. En la crisi actual, en principi, ha vetat l’entrada als periodistes estrangers, però consta que hi ha reporters occidentals informant in situ (de moment ja n’han mort tres, dos fa un parell o tres de dies). L’any 1982, un aixecament popular (amb probables similituds amb l’actual) a la ciutat de Hama va ser implacablement esclafat; es va parlar de 20.000 morts.

2. L’oposició. Imaginem que cada dia menys atomitzada. Com és natural, s’ha anat organitzant i hores d’ara compte amb una mena d’exèrcit: l’Exèrcit Sirià Lliure, constituït per voluntaris i per desertors de l’exèrcit regular. De moment l’oposició ha aconseguit el control d’alguns barris i ciutats. Un dels seus feus són les ciutats d’Homs i d’Hama(h), en el centre del país ja cap a la costa. Últimament la revolta s’ha estès també per la capital, Damasc, o la segona ciutat del país, Alep, on l’oposició controlaria alguns barris. Tot i la manca de recursos, l’enginy fa miracles i l’oposició aconsegueix comunicar-se entre ella fent servir Skype amb noms en clau. També han après a fer servir els mòbils dels morts: quan maten algú, agafen la seva targeta SIM o el seu document d’identitat per comprar una SIM nova (si la policia punxa el telèfon acaba anant a parar al cementiri). Facebook també està sent abundantment emprat. L’oposició reclamaria una zona d’exclusió aèria i sancions econòmiques que afectin el règim i no la població; aïllar políticament Al-Assad i aplicar i fer respectar un embargament d’armes (pel que fa al règim, s’entén). En principi, la idea d’una intervenció militar no té gaire suport, ja que un atac estranger, diuen, reforçaria el règim dins l’exèrcit. En canvi, una zona d’exclusió facilitaria les desercions. Segons es diu en un interessant article (val a dir que un pèl antic: el mes de juny de l’any passat) del periodista Toni Reig, tot i la fragmentació ètnico-religiosa del país, els opositors haurien evitat de caure en provocacions de caire comunitari, i l’oposició comptaria amb participació de totes les religions i ètnies (àrabs i kurds, sunnites, drusos, cristians i fins i tot alauites).

Pel que fa a la intenció d’ajudar militarment a l’oposició, cal tenir present les recents paraules del cap de l’Estat Major de l’exèrcit nord-americà, Martin Dempsey, qui deia en una entrevista a la cadena CNN que es tractava d’un escenari “molt difícil” i que armar l’oposició seria “prematur” perquè “cal identificar clarament per qui està formada”. Va justificar els seus dubtes dient que “hi ha informacions que apunten a una implicació d’Al-Qaida” en el moviment.

Resumint, l’oposició sembla comptar amb un suport cada dia més majoritari de la població (s’hauria passat fa ja temps el punt d’inflexió aquell en el que la repressió deixa d’atemorir i provoca la reacció de l’odi venjatiu), però no se li veu un cap visible amb credibilitat, no se li coneix prou cap programa polític mínimament articulat i no acaba de comptar amb cap suport decisiu i eficaç per part de la comunitat internacional.

3. La Lliga àrab. Constituïda per una colla de països, la majoria igualment dictatorials, però que segueixen els dictats de Washington. Tot fa pensar que molt probablement fan el paper de corretja de transmissió dels designis de la política exterior nord-americana. La seva primera intervenció en el conflicte va ser altament controvertida, puix que els observadors que va enviar per tal d’estudiar la situació en el terreny i mirar de crear les condicions per un retorn a la pau, va ser considerada un fracàs o en tot cas molt massa parcial a favor del règim, de qui va tendir a justificar l’actitud i les mesures preses (això es deuria a la participació destacada en la missió d’un general Sudanès, responsable en el seu dia de la repressió a Darfur...). Actualment la Lliga ha endurit molt el to i ha demanat que es faci una missió de pau conjunta amb l’ONU. Alguns dels seus països (Tunísia i Egipte) han retirat els seus ambaixadors. L’iraq li ha fet recentment un lleig a Síria, negant-se no la convidarà a la cimera anual de caps d’Estat àrabs, prevista per a finals del mes vinent a Bagdad. La lliga parla ja obertament d’ajudar materialment a l’oposició...

4. Els EUA i els seus aliats. Es debaten entre les ganes de tirar endavant l’enderrocament del règim i el càlcul del preu i risc d’una tal operació. És de suposar que estan sospesant la possible reacció de l’Iran (que és la seva principal bèstia negra) i l’impacte que tindria en tota la regió la desaparició d’un règim aconfessional, que malgrat tot ha practicat fins ara una política de relativa contenció respecte a almenys 3 problemes latents a la regió: l’enfrontament amb Israel; l’islamisme radical; la minoria kurda. Pel que fa al Líban, Estat sobre el que Síria ha exercit una poderosa influència, sinó tutela, la reacció dels seus aliats libis –Hezbolà- a una agressió a l’Estat sirià seria certament violenta i desestabilitzadora. A diferència d’Iraq o de Líbia els seus recursos naturals, petroli i gas, són modestos, el que tampoc invita massa a endegar una operació a gran escala. Per altra banda, la considerable potència que s’atribueix a l’exèrcit siri deu estar fent, així mateix, que s’ho pensin dues vegades abans d’embarcar-se en una acció “pacificadora”. L’escull que representa el veto de Rússia i Xina no fa més que complicar-ho, és clar.

5. Turquia. País que s’erigeix en el gran paraigua dels musulmans del pròxim orient. L’alternativa blanca a l’Iran (o a un Egipte sumit en la desorientació). País que exerceix un gran atractiu en gran part de la població musulmana de la regió, ja que combina islamisme, democràcia i puixança econòmica: en altres paraules, tradició i modernitat. Per tal de bastir aquesta imatge, hauria trencat les tradicionals bones relacions amb Israel (l’enemic hereditari, “genètic”, d’una majoria de musulmans. Se’l sospita de voler recrear una mena nou imperi otomà. Des del principi del conflicte ha acollit refugiats sirians. No fa gaire proposava de crear un corredor humanitari fins a les ciutats més afectades per la repressió de l’exèrcit, entre d’altres Homs.