Powered By Blogger

diumenge, 5 de febrer del 2012

Garzón i Chacón al "paro-dón" (I)


Sembla que són hores baixes pels cognoms acabats amb "ón". Al primer se l'acusa d'extralimitar-se en les seves funcions, i a la segona no se l'acusa de res, però no cau prou bé a l'aparell i als barons del PSOE.

Comencem pel primer, personatge més interessant i situació que revesteix gravetat intrínseca. A mi en Baltasar Garzón sempre m'ha caigut "gordo" (que es deia abans), en tot cas des de que va muntar l'"Operación Garzón" contra l'independentisme català quan van tenir lloc les Olimpíades. Aprofito per dir que cada dia estic més content que estic de no haver assistit a cap de les manifestacions d'aquella martingala. Feia  un any que vivia fora i era de vacances amb la K., una amiga alemanya, i aquesta em va retreure amargament que no anéssim a l'estadi a veure els atletes (suposo que a la Roma antiga també hi havia dones que recriminaven als seus marits i amants de no dur-les més sovint al circ). Terra Lliure feia ja un any que s'havia dissolt i no hi havia perill de cap atemptat (per al que de tota manera molt probablement tampoc s'haurien tingut els mitjans). Es va muntar tot un operatiu per fer callar les veus dissidents amb la Monarquia i amb l'estructura de l'Estat. No es volia cap veu discordant, cap acte, cap gest, cap paraula, que desentonés, "desmillorés" la falsa sensació d'unanimitat, de cofoisme col.lectiu, d'agermanament, assimètric, definitiu. Tot el que trenqués aquest encanteri, aquest embadaliment babau de la massa benpensant, s'havia de fer callar abans que aconseguís obrir la boca.

Es van detenir una dotzena de persones que es limitaven a preparar actes de protesta, repartiment d'octavetes, enganxada de cartells, penjament de banderoles, i altres activitats perfectament legítimes, lícites i, en un país normal, legals. Se'ls hi va aplicar la llei antiterrorista, se'ls va incomunicar i se'ls va torturar (amb el mètode de la bossa de plàstic: asfíxia “seca”; i no sé si també la de la banyera, asfíxia “líquida”, que consisteix en lligar el detingut cap per avall en una planxa de fusta o ferro i posar aquesta, amb el pres mirant avall, sobre una banyera plena d'aigua, de tal manera que la víctima queda immergida en el líquid...). Al cap de poc, setmanes o escassos mesos, els van deixar en llibertat, per falta de proves (quines? i de què?): havia estat un avís, un "perdoneu, era una broma" combinat amb un "no ho torneu a fer”. Una manera de matar, per mitjà del terror, tota oposició al centralisme espanyolista dominant. Fa uns quants anys el Tribunal d'Estrasburg, al que s’havien adreçat els represaliats, va sentenciar que l'Estat espanyol era culpable de no haver investigat degudament la denúncia de tortures. No van poder o gosar acusar directament l'Estat espanyol de tortures, però moralment era el que venien a dir, i era una victòria de la veritat i del dret sobre la mentida i el terrorisme d'Estat. Ara no recordo si es va obligar l'Estat a pagar indemnitzacions, però això no té vertadera rellevància al costat de la desautorització, del descrèdit que suposava la sentència.

No és que el Garzón detestés els catalans i Catalunya, no ho crec, vaja; simplement estava actuant d'acord amb la mentalitat que havia rebut i fet seva: la jacobina. És a dir, la fe en l'estat, com a forma divinitzada de la raó col.lectiva, al servei de la qual cal posar el millor d'un mateix. Veiem doncs en Garzón un personatge d'un cert interès: el del funcionari honest, treballador, lleial, disposat a sacrificar-se, si cal, per la causa estatista: la bona marxa i millora, el perfeccionament de l'estat. Hi ha qui creu en el Mercat, i qui creu en l'Estat (en el seu, és clar, d’entre els existents o possibles). En Garzón es compta, en posició destacada, entre aquests darrers. 

Jo, que no he tingut mai un estat propi que em representés realment i amb el que em pogués identificar, no comparteixo, és clar, aquesta sensibilitat, però la puc comprendre, i fins i tot admirar i envejar fins a un cert punt. I dic fins a un cert punt perquè sóc dels que creu que la idea d'estat no deixa de ser una quimera, una idolatria com una altra. Segurament es tracta de quelcom inevitable i necessari, però de qui a fer-ne una divinitat, Déu... En aquesta insensata (i en fons irracional) entronització de l'estat, s'opera una dimissió de la persona, una delegació de la seva llibertat (és a dir poder natural) que em sembla altament perniciosa, ja que la redueix a la posició de tutelat, d'assistit, de dependent: en fa un ésser segrestat, un ésser impotent i incomplet, un menor d'edat perpetu, un irresponsable infantil. Però aquest és un tema força escrú que no desenvoluparem ara aquí.

Seguint fidelment aquesta  ideologia i moral de servei al bé públic, en Garzón ha fet tota una carrera destapant i perseguint molt dels nombrosos abusos, crims, trames, corrupteles, escàndols que han anat sacsejant i acolorint el funcionament de la democràcia espanyola al llarg dels darrers 20 anys. Sense haver-ho seguit de massa a prop, diria que en general, sempre que no es tractés de qüestions relatives a l'estructura de l'Estat (el lloc i marge de maniobra de les nacions no castellanes dins l'Estat espanyol), deu haver fet bona feina. Entre d'altres èxits, se li deu l'haver fet llum sobre la trama dels GAL, i processat alguns  dels seus responsables. La fama assolida (ha estat durant anys el jutge per excel.lència, el jutge estrella) en seria la prova... potser (agradar a la majoria tampoc és necessàriament sinònim d'integritat i de competència, no ho oblidem). No content amb el que passava aquí, fa uns anys va emprendre el viatge de les causes forasteres.

Prevalent-se del principi de que qualsevol magistrat (o almenys els de màxim rang: Audiència Nacional, Tribunal Suprem, Consell General del Consell Judicial, no sé) pot incoar processos d'inculpació en altres jurisdiccions, en Garzón va intentar processar el ex-dictador Pinochet. No se'n va sortir del tot, però li va estar "tocant la pera" una temporada. L'edat, la magistratura xilena, els advocats (tots ells primeres espases) que el vell general tenia com a cinturó protector van ser prou efectius perquè morís a casa seva, sense haver expiat cap dels seus tenebrosos crims. Tanmateix, s'havia intentat, i en Garzón es va "apuntar un tanto", es va poder penjar una medalla i daurar el seu blasó. El reconeixement encomiàstic d'una part important de l'opinió pública (la caverna mediàtica devia trobar-hi pegues, és clar) li permetia i l'invitava a fer-ho. Animat per aquestes mostres de suport, també va perseguir ex-torturadors i responsables de la repressió durant la dictadura militar argentina (1976-1982). Crec recordar que va aconseguir alguns èxits, i que més d’un responsable va haver de comparèixer davant la justícia i els mitjans de comunicació. Alguns devien acabar a la presó i encara hi deuen ser. Bona i necessària feina.

Els problemes li han vingut quan ha volgut fer una feina semblant en el seu país. No està clar que la iniciativa hagi sorgit d’ell. Sembla que han estat les associacions de la memòria històrica i familiars de desapareguts qui han acudit a l’Audiència Nacional “per justícia”, diuen, després que les seves denúncies en ajuntaments i jutjats per buscar els seus familiars desapareguts no fossin ateses. A més a més, afegeixen que van adreçar-se també al Consell General del Poder Judicial (CGPJ) perquè instés Baltasar Garzón a agilitzar el procés, ja que en tot un any no s’havia avançat. Sembla doncs que més aviat l’han anat a buscar, i que quan finalment s’ha fet càrrec de la cosa, tota la carcúndia incrustada en les altes (i baixes) instàncies de la judicatura espanyola se li ha tirat a la jugular.

Garzón está acusat de prevaricació per el sindicat ultradretà Manos Limpias. Val la pena parar-se un moment a veure l’origen d’aquest nom. Ve del procés judicial Mani pulite, que fiscal Antonio Di Pietro va posar en marxa en 1992 i que va destapar la tangentopoli – tota la xarxa d’interessos i de corrupció que vertebrava el sistema de partits i de govern a Itàlia -, que dos anys més tard desembocaria en la desaparició dels partits tradicionals, començant per Democràcia Cristiana. Les Manos Limpias d’aquí no tenen res a veure amb un moviment d’aquestes característiques: són un relleu més del bramar de la Brunete mediàtica, un altaveu sectari de lo més fosc i perillós que hom es pugui imaginar.

Doncs aquests de Manos Limpias (que sona molt bé, com diem, però que no són més que llops amb pell de be) van denunciar en Garzón per haver intentat investigar els crims del franquisme. Així de clar i de greu. Demanen 20 anys d’inhabilitació per al jutge (més anys dels que li queden de vida activa...), ja suspès, de l’Audiencia Nacional. La cosa fa potser un any o més que dura (s’ha de tenir present que la justícia té un tempo de semidéus, no de simples mortals), i amb aquesta acusació els de mans “netes”, i els seus valedors i finançadors, aconsegueixen l’objectiu, mínim, de tenir neutralitzat al jutge Garzón, llur bèstia negra. Ocupat en la seva alambinada defensa, és clar que en Garzón no pot donar cops de pala desenterrant fosses comunes...

Garzón, evidentment, ha defensat la seva legitimitat per investigar els crims de la dictadura espanyola. Segons el magistrat, són crims contra la Humanitat que no han prescrit, tal com assegura el dret internacional.