Powered By Blogger

divendres, 3 de febrer del 2012

Les Vegues sense pegues (I)


Arriba la noticia de que la Generalitat estaria proposant a un grup d’inversió nord-americà posar a disposició seva 200 ha perquè hi facin un Las Vegas. L’espai agraciat amb aquesta mona de Pasqua seria el castigat i sofert El Prat. El nom secret de l’Operació és  "Vegues sense pegues i prop de Begues". Què voleu que us digui… Més baix ja no sé si es pot caure, la veritat. Sembla que la cosa generaria 20..000 llocs de treball directes i uns 100.000 indirectes (que inclouen els de la construcció, que són només temporals, però això s’ho callen), entre els que cal comptar un 2 ó 3% de prostitutes, o no? Per què a veure, què fa, vol fer un home quan ha guanyat d’una tacada 600, 900 ó 2.000€? Esperar a les 8 del matí perquè obrint els bancs i ingressar-los? Deixar que sonin les 9 per córrer a la primera perfumeria a comprar-li un perfum a la seva mare? Més enllà d’una certa edat la ingenuïtat és un pecat.

Val a dir que els perdedors són legió i que per tant l’augment de la prostitució al Barcelonès tampoc serà espectacular (de fet, ja deu haver tocat sostre, suposant que en tingui...). Cal imaginar que entre els 100.000 llocs de treball indirectes, s’hi compten també els dels membres de les màfies búlgara, romanesa, russa, moldava i albanesa que vindran a munyir les femelles amb talons de 20 cm, llavis molsosament inflats, faldilles inexistents i mini-bossetes penjim-pejam que pul.lularan per halls/malls d’hotel, bars, sales de joc, discoteques, pizzeries, "paelleries" (toc local), gelateries, etc. Que això ho proposi un partit que es presenta com a garant de la llei, l’ordre i la moral (o com a mínim els bons costums) és d’un cinisme difícilment batible. La notícia omet igualment d’esmentar els guanys que la Generalitat n’espera treure (és evident que s’han fet estudis: impostos, llicències, permisos, lloguers, etc.). Una nova loteria al seu servei...  Faîtes vous jeux, mesdames, messieurs... Rien ne va plus!... 0! La Banque gagne...

El millor és que el conseller que tira endavant el projecte i du a terme les negociacions no és altre que el de Territori i Sostenibilitat, en Lluís Recoder. Ha, ha! Mai, en la història de l’abús de llenguatge s’havia produït una subversió tan bèstia. Ara resultarà que per als canyissars i camps de carxofes del Prat lo més sostenible que els hi pot caure a sobre són 200 hectàrees de merda concentrada. D’això en diuen sostenibilitat... del territori. Té conya la cosa. Que el territori sostingui (físicament) la horripilant mini ciutat d’oci que serà la cosa (em pensava que amb el Maregmànum i amb el Port Olímpic ja estàvem servits), no significa que sostingui la seva idoneïtat... Que el territori calli i suporti, no vol dir que aprovi; de fet en té la pipa plena i el dia menys pensat dirà prou i ens tocarà menjar tarja de crèdit amb guarnició de fitxes de ruleta. Dit altrament: ens estan venent i colant una monstruositat com la copa d’un pi.

Quan per fi tocàvem fons i calia començar a fer bé les coses, de veritat, va i el diable es treu de la màniga un as de pics (o millor: un joker) i ens el passeja per davant dels ulls: mira, mira què tinc, el vols? Pot ser teu... Només has de dir que sí. Més fàcil impossible... Sembla que estem per dir que sí i tenir un furóncol en forma d’estudi de Hollywood farcit de ludòpates a pocs quilòmetres de Barcelona... Jo no sóc especialment creient ni especialista en energies, en vibracions i altres fluxos invisibles, però no cal ser una fura per veure a quina mena de forat negre volem donar entrada, carta de ciutadania. Siguem honestos: quina mentalitat circula i impera en aquesta mena de llocs? Quin és el model humà que s’hi gesta? Quin és el perfil de la gent que s’hi esplaia? El pirata gregari i res més. Cobdícia, luxúria, ostentació, enveja, hores sense dormir, tabaquisme, alcoholisme, droga, insensatesa, avidesa, fanfarroneria, engany, desesperació, obsessió, deliris, superstició... Tota una col.lecció quilomètrica de virtuts capaç d’aixecar un país de la misèria, sí senyor. Aquests, i no uns altres, són els ingredients del dia a dia del joc d'atzar.

Sol acabar amb cendres als ulls i a l’ànima. Derrotat, buidat, ridiculitzat... Una amargura de malson, de carnaval assassí. Dies o mesos de feina, d’esforç, d’estalvi volatilitzats en uns pocs minuts o escasses hores. La lluita és desigual: la banca, també aquesta, juga amb avantatge i no es cansa mai. Tu ets un nàufrag amb la teva fitxa o carta i et sents important desafiant un crupier, que no és res més que la cara visible d’una maquinària abstracta. Que és el temps. Qui pot derrotar el temps? El temps sap que mai en tindràs prou, que sempre voldràs guanyar més i que l’error o la mala sort és una mica més enllà esperant-te per fer-te la traveta. Després tot serà suar desesperadament contra corrent, bogar contra la marea esperant de nou el favor de la fortuna, que t’haurà deixat ja a la cuneta per anar-se’n amb un altre.

La suor freda esperant un número, un color, una sèrie de números, un parell o un senar, una determinada carta... L’excitació de la salvació o la perdició repetida durant hores seguides, ininterrompudament. El succedani de l’heroisme a vil preu. Els petits i mesquins moments de glòria, l’estrès de la llibertat: paro, segueixo, canvio de taula, marxo, aposto 5, 10 ó 20, m’ho jugo tot, aposto a diferents possibilitats... La tortura de la Possibilitat. El cap a cent, 3, 4, 5 ó 6 hores seguides assegut, la cigarreta compulsiva o oblidada (ara ja no es deu poder fumar). La vergonya, la humiliació del perdedor; la fatuïtat del vencedor (amb la seva falsa sensació d’immortalitat). Els xinesos, escarits, grisos, suïcides, com formigues obstinades gastant sumes que no els hi caben a les butxaques... Una metàfora de la vida i del seu costat més fosc, vulgar i depriment. 

I penses en El jugador de Dostoiewski i l’entens, li dones la raó, el seu patiment és el teu... Ets sents acompanyat, dignificat per l’infern que l’autor va viure i va transcriure en aquesta breu novel.la. Fas càlculs, càbales, projeccions, especulacions; creus haver trobat la manera, l’estratègia, la formula... Però tu mateix, els altres, el temps, la Banca ho desbaraten tot, no t’ho deixen dur a la pràctica... i finalment t’has de rendir a l’evidència que era una quimera, una il.lusió forassenyada. Un somni tan foll com antic, genètic, antropològic...