Powered By Blogger

dissabte, 4 d’agost del 2012

L'incendi (XXIII i final)


Epíleg
L’única cosa bona de l’incendi va ser que el no el vam provocar nosaltres. La nit anterior, com a colofó del resopó, a algú se li va ocòrrer de preparar un cremat. Sortint cap a fora, encara dintre casa, en va caure una cullarada al terra: una flama blava oscil.lant;  no va caler un “zapateado” però sí un bon i insistent trepig per acabar amb ella. Els factòtums del cremat no van tenir millor idea que anar-lo a situar sobre la taula més allunyada de la casa; un error, un accident i el vent estenia el líquid incandescent pels voltants. No sé si hauríem estat a temps. Vaig cridar l’atenció sobre el perill però no se’m va fer cas. La remanada va ser prudent i afortunadament no va passar res. La història la va escriure un altre, i m’està molt bé que sigui així.
Dic això perquè sembla que ens ha tocat viure un foc històric. L’any 1982, vaig viure una mica el del Garraf; demanaven voluntaris i em va semblar un deure acudir-hi. Era en ple estiu; estava de vacances a Sitges. Ens van situar darrera de la fàbrica de ciment (CAMPSA) per fer un tallafocs. La descoordinació era notable. Recordo que vam estar mig matí esperant que ens duguessin destrals i altres eines d’una ferreteria que estava tancada... Hi havia abundància de beguda i d’entrepans, això no va fallar en cap moment. Vaig acabar el dia, ja de nit, amb un aspersor d’aquells d’esquena remullant brases. No crec que el Garraf s’hagi recuperat mai d’aquell paorós incendi.
He viscut algun altre incendi (com el de Capmany de fa quatre o cinc anys, en el que oferint-me de voluntari em van enviar cap a casa), però mai cap que m’hagi afectat tan directament. Això ha estat una experiència nova per a mi. Espero que la seqüència segueixi aquesta cadència de 26-30 anys i el proper gran incendi ja sols em trobi d’espectador passiu i televisiu. Ara bé, sembla que Pirineu ve del grec pyros, foc, per la freqüència dels incendis; molt serà doncs, que hagi d’esperar tants anys per tornar a veure les flames de prop per aquestes contrades on m’estic tot sovint…
Vist en perspectiva, me’n adono de l’arriscat que hauria estat quedar-se a casa. És cert que la casa ha sobreviscut, però encara no sé si no ha estat gràcies als bombers, ni si el fum hauria fet irrespirable l’aire, ni si no hauria comès alguna imprudència volent salvar això o allò altre...
Em veia, em representava encarant les flames amb una mànega des de la terrassa, el terrat o, en un accés de fanatisme, des de dalt del molí, cosa que va donar peu a que el M. fes la broma de que ja em veia convertit en “Ramon a la broxeta” (comentari que va anar seguit, tot sigui dit, de la declaració de la generosa intenció de quedar-se fent-me costat: “si el Ramon es queda, jo em quedo”). Gràcies, M.
És cert que més enllà de la probable inutilitat de la cosa, aquesta visió heroica d’un servidor fent front al perill, al monstre a base de ruixar-lo, no tenia present un petit detall cabdal: la mànega, la que fos, vindria de fora de casa (del dipòsit o de la bassa), amb el qual, molt probablement, hauria deixat de funcionar al cap de poc, al cremar-se. L’alternativa hauria estat endollar una mànega a alguna de les aixetes de dins de casa, però no sé si hauria tingut temps o prou domini de mi mateix per pensar-hi.
Qui sap, potser no m’hauria passat res i ara podria estar explicant la por que hauria passat sentint i veient l’aproximació de les flames. El fum està molt bé, però no s’associa tan directament amb el perill, amb la mort (per bé que en els incendis, és sabut, la majoria de morts sóns  causats pell fum: asfíxia, intoxicació o pèrdua de coneixement quedant a la mercè del foc). Em quedo amb la imaginació de la cosa, i potser ja està bé.
Quedarà sempre el dubte de saber què hauria salvat si no hagués perdut el temps amb els alemanys megalítics. A què hauria dedicat el disponible, quines haurien estat les meves prioritats… És clar que no hauria tingut el temps i la calma que vaig tenir dos dies més tard, amb l’A., per fer tot el que calia per minimitzar el perill, però sí que hauria tingut una hora o una hora i mitja. Què n’hauria fet? Què no?
Per al record quedaran unes quantes fotos (fins i tot una gravació en vídeo) de l’incendi i dels seus efectes, una bicicleta BH petita (antiga deixalla rovellada apareguda ara cremada), un parell de pinces de roba tortes seguint un disseny digne d’estudi i un munt de cadàvers que caldria anar tallant, talant i fent desaparèixer (feina ingrata, ho puc assegurar, en la què he comptat amb l’inestimable ajuda de familiars i amics). A molts indrets l’herba ja despunta, i això que no ha plogut (llevat del cruel simulacre de fa una setmana) i que fa una calor de justícia, els dos herpes que li van acabar sortint a ma germana C. ja enfilen la recta final, i un dels freixes que s’havia de morir ha tret brots. El càstig diví no ha estat total, definitiu. Cal témer, però, la propera tramuntana (ha fet vent, però no una tramuntanada com Déu mana) i veure com la cendra, encara volátil, surt volant i torna a cegar els ulls i els pors de vida. Cal pregar perquè la pluja s’anticipì i fixi la cendra al terra…


I esperant que passi això o allò altre, l’únic que podem fer és congratular-nos d’haver sortit encara prou ben parats. Ara sí, ara sí que podríem tirar els coets que el nebot J. (amb un candor propi de la joventut de ciutat) va dur per celebrar la inauguració de la casa de la seva mare (una altra ocasió perduda de passar a la història…). Seria una manera de felicitar-nos pel miracle i alhora, segons com, serviria de salva d’auxili: hi ha algú més a la lluna? I és que el moment és tant de Te Deum com de Rèquiem. Hi ha esperança, és clar, però potser ja no per a nosaltres, com deia no sé qui. La citació de  Nietzsche “el que no et mata et fa més fort”, sembla escaient, però es pot objectar que la força la volíem per a la vida, no per a la mort…
I si els maies tinguessin raó, i el 2012 fos un any especial? Avorrit no podem dir que ho sigui… Tal com vaig deixar anar a tall de síntesi de la situació a la sobretaula en el xiringuito de Sant Martí d’Empúries: Suddenly, The Last Summer (el títol de la peli basada en l’obra de teatre amb el mateix títol de Tennessee Williams, que segons la T. seria Suddenly, Last Summer…, sense el The, i per tant amb un sentit considerablement diferent: de sobte, [va ser] el darrer estiu, o, De sobte, l'estiu passat [va passar allò]).
Viure està esdevenint cada dia més perillós. Un dia serà tot per al perill, s’ho quedarà tot: la vida li cedirà tot aquell dia i els que seguirán.
Demà farà dues setmanes, 14 dies de l’incendi. Jo deixo el tema aquí, però si no en el parlar, en el pensar i el fer el tema s'allargarà, per a mi, indefinidament. Tot el que passa deixa rastre.