Powered By Blogger

diumenge, 12 d’agost del 2012

Konstanz (XII)


Els carrers eren cada cop més empinats. No vam passar de la catedral (vista només de fora); en obres, força maca, recordo. Fent drecera per una mena de claustre van ser de nou a l’hotel: com qui obre una porta i apareix al punt de partida d’una laboriosa i enrevessada excursió (avantatges dels laberints). Hi aniríem en cotxe, al marxar; abans, però donaríem un tomb pel riu, el Doubs (un d’aquells noms que traïrien a més d’un espia que no fos francòfon de naixement: Du, Dub o Dubs?). En aquella banda, de l’altra banda de la ribera, ja era bosc dens: un turó totalment cobert d’arbres que baixava fins l’aigua. El contrast i la proximitat sobtaven, tenien el seu deix màgic.
Vam donar una volta pel que havia estat (i havien recuperat en forma de parc i zona d’esbarjo) una “gare d’eau” (estació fluvial?). No tenia excessiu atractiu o interès. Algun estany amb sortidor, algunes plantes aqüàtiques, alguns murs de pedra com de muralla. Un nano jove jeia profundament adormit recolzat en un arbre vell, la bicicleta dreta sobre el cavallet a cinc passes. Era un estampa molt pictórica; ara no recordó si vaig o no gosar de fer-li una foto. Un panell turístic mencionava Courbet relacionant-lo amb la contrada de Besançon. El matí avançava i tot seguía tranquil, com oblidós i oblidat del món. Algun passant, una noia fent jogging, un repartidor en furgoneta… Tanta calma provocava un cert vertígen, una notable asfíxia.
Ja a tocar de l’hotel vam passar pel davant de l’acadèmia militar (amb bandera tricolor i escut republicà) que havia estat el quarter general del general De Lattre de Tassigny, un dels militars francesos que es van unir al general De Gaulle (que és com dir el general gal o de Gàlia, ja té conya la cosa), i va capitanejar les forces franceses lliures en la seva reconquesta d’Alsàcia, envaïnt, ocupant després el sud d’Alemanya. Uns anys més tard el govern francés l’enviaria a Indoxina, a combatre la insurrecció del Viet-Minh, en la que perdria la vida el seu fill. Les seves tropes van emprar, tal vegada per primer cop, napalm com a arma de combat. Moriria de cáncer l’any 52, dos anys abans de la derrota i retirada francesa d’aquella banda del món. No hi ha poble o ciutat francesa que no tingui un carrer o una plaça amb el seu nom.
Vam deixar l’hotel enfilant-nos cap al fort de Vauban (aquell que va inventar la baioneta i va cobrir les fronteres gales de fortificacions en forma d’estrella: baluards, bastions, fossats, glacis, etc.). Des del pàrquing es tenia una bona vista panoràmica sobre la ciutat vella (una espècie de medalló, de poc més d’un quilòmetre de diàmetre, mig envoltat pel Doubs) i sobre la més moderna, que anava pujant fins als límits, la part externa de la depressió. A l’horitzó s’endevinaven les ondulacions muntanyoses del Jura. Vam desistir de visitar el fort. El lloc era immens, hi havia de tot (un museu dedicat a la vida d’en Vauban, una mena de zoològic, etc.) i calia un matí i les ganes de pagar una entrada d’uns 8 ó 10€ per entrar-hi. Afortunadament, a partir d’una certa edat, la curiositat ja no és el que era, i va ser amb escassa recança que vam renunciar a la visita. Teníem molts quilòmetres davant nostre, començava a ser hora de posar-s’hi.
En D. no em va voler fer cas i va preferir agafar un “Toutes directions” que anava cap al nord (enlloc del que anava cap al riu passant per un túnel sota la muntanya de l’esmentada fortelesa). Va resultar que la carretera que vam agafar anava en totes les direccions menys en aquella que ens interessava, que no era altra que l’autopista fins a Beaune per baixar de nou cap a Lió. L’error inicial es va convertir en una d’aquelles marrades gegantines, en que la salvació no acaba d’arribar mai, en que sortir de l’embolic s’allarga en una incertesa tan angoixant com pesada. Vam poder constatar que el Franc-Comtat (aquesta regió fronterera disputada al llarg de la història per uns altres (si no m’erro: espanyols, austríacs, savoiards, suïssos, piemontesos i els mateixos francesos, definitius detentors) és, com tota la terra a la que surts dels grans eixos viaris, un lloc més aviat gran i perdut. El camp, els boscos eren prou macos, els pobles potser no tant. Amb tot, la sensació d’estar penjat, en un lloc excèntric, era intensa, potser més que en altres contrades similars, comparables.