Powered By Blogger

dimecres, 22 d’agost del 2012

Brockwood (IX)




 diferència de França i d’altres països, a Anglaterra, pel que tinc entès, durant segles ha existit una aristocràcia rural perfectament orgullosa de ser-ho, plenament integrada i representada en el poder i la capitalí. El camp anglès, tan opolent i civilitzat, no ha estat mai sinònim de retard, d’anacronisme. De fa segles que ha estat entès i organitzat en termes d’agricultura productiva, en sintonia i complicitat amb l’activitat industrial. El pragmatisme utilitarista, les guerres exteriors i l’obnubilament imperial han llimat i dissolt la conflictivitat latent, existent per mor de la rígida divisió social. Per bé que no ho aconsegueixen del tot, és clar, tal com ens recorda l’escriptora Emily Brönte amb els seus Cimalls borrascosos o la pel.lícula Tess (basada en la novel.la d’un altre monstre lletrat, en Thomas Hardy, crec); aquesta darrera (si no m’erro obra de Polanski, amb una Nastassja Kinski (que no quinqui) insuperable, immensa, absolutament superior) reflecteix amb una intensitat i amb una fidelitat corprenedores el pacífic escolament d’una existència burgesa trufada de dolç materialisme: l’engreix llustrós de les ovelles, el tremp dels nous cavalls, el plomall tornasolat del paó o del papagaio fet venir de l’altra punta del món, el pelatge i rapidesa de la nova cadellada de gossos, la fragància i la tonalitat de les flors exòtiques sobreviscudes un any més gràcies a l’hivernacle, etc. En altres paraules, l’hedonisme quotidià, també o sobretot dels detalls, de les coses petites, erigit en religió i cadència vitals.


Tot i això, i més, flotava a l’aire del Thomas Lord Pub. La companyia no mancava.

Vam acompanyar les birres (per compte sobretot d'en D., que tot i així està prim com un tauler, jo limitant-me a una mitja pint i la Joana a un suc) amb tapes de la casa: formatges, patates fregides a l'estil antic, amanida, mantega: tot productes de la zona de qualitat (pel que es diu, se sap i el tast tampoc va desmentir). El Thomas Lord aquest és el pare (o un dels pares) del cricket, esport que va néixer a Hampshire. Sempre m’ha cridat l’atenció per la quantitat d’interrupcions que pateix el curs del joc i pel calurós –es juga a l’estiu- enfarfagament de la indumentària reglamentària de la seva pràctica: cobriment de dalt a baix amb roba blanca -vull creure que de cotó i no de llana- amb sabates i gorra de visera igualment blanques, els distintiu entre equips limitant-se a alguna ratlla de color. Això per no dir res del bat, apte per obrir caps o síndries pel bell mig. Resumint, un joc que sembla un parany d’avorriment i d’incomoditat perfecte. No deu ser ben bé així.

Quan ja portàvem una bona estona macerant en la parsimònia cadenciosa dels que creuen que el món no va bé perquè no és prou britànic, no té prou interioritzades les regles de joc que cal respectar, l'I. amb o sense motiu, va esclatar en un plor, vam dedicir marxar.