Powered By Blogger

dissabte, 19 de maig del 2012

Un futut



Aquest títol pot desconcertar més d’un però hi ha qui sabrà de què parlo. Amb un sentit de la premonició fulgurant, fa pocs mesos Bankia acompanyava la seva publicitat amb un eslogan molt en la línia dels que sol emprar la banca per seduir clients. Aquelles frases-síntesi que dibuixen un món favorable, millor, que funciona com una seda i on tot són somriures estètics i sans. No, no em refereixo al “Fes-te Banquer” (amb la foto d’un paleta tot content), parlo d’un altre, que deia “Un futut junts”. L’errada és d’aquelles que posa en marxa totes les neurones semàntiques hagudes i per haver. Amb un sentit del llenguatge superior, el publicista fusiona dues paraules per a fer-ne una de sola, fa, en un prodigi d’estalvi, un nou mot a partir de dos: futut. Mai s'havia dit tant amb tant poc... Fantàstic, meravellós; un goig intel.lectual així feia temps que no ens visitava. La meva més íntima gratitud.

Futut, no cal dir-ho per evident, és la suma perfecta, equilibrada, simètrica, elegant de la paraula ‘fotut’ (participi passat del verb fotre, que fonèticament dóna 'futut') i del substantiu ‘futur’. El resultat és alguna cosa com que tot futur està fotut o que en el futur sols ens espera estar fotuts. Una predicció fàcil, que salta a la vista (i que per a molts ja ha començat) però que està bé que l’establisment bancari, per un cop, reconegui solemnement. Tanta sinceritat l’honora fins quasi fer-li recuperar la credibilitat. Tota revolució comença per dir les coses pel seu nom.

Siguem, però, precisos, l’eslògan deia: “Un futut junts”. Això, trobo, ja ho arregla una mica. Si estem junts fotuts estarem millor que fotuts separats... o no: admeto que hi ha matèria de dubte. Què és millor, que et facin pagar 10.000 milions d’€ junt amb altres, o que calculin proporcionalment (confiant en què almenys aquí sí que apliquin el principi de que tots som iguals davant la llei, convertida ara i aquí en bancarrota) el que et tocarà pagar individualment? Suposo que ve a ser el mateix i la injustícia està assegurada sigui quina sigui la fórmula emprada a l’hora de contribuir a tapar el forat. Pagaran els pobres, que sempre funcionen com una minoria politica (i una majoria tributària), i altres col.lectius políticament indefensos però profitosament gravables.

El portaavions espanyol s’enfonsa (o va tant escorat que els que estem a coberta llisquem fins al mar), però tenim un futut junts en una balsa: què més vols, de què et queixes?! El mar és ple de sardines i encara tenim la canya de pescar.