Powered By Blogger

dimarts, 27 de novembre del 2012

Pilar Reactiu (XI)


En aquesta mateixa línia de coses al límit de l’absurd, vaig veure, des de l’altura d’un viaducte en una d’aquestes anades i vingudes amb taxi, una casa d’uns tres pisos amb tres o quatre cabres dalt del terrat. Va ser una altra d’aquestes estampes que et queden gravades a la retina, i que potser expliquen, donen compte de la realitat d’un país més que mitja dotzena de llibres de sociologia; allò de ‘val més una imatge que mil paraules’ (i que cada dia em dedico a incomplir). Aquesta visió de les cabres (que si mai baixaven ho havien de fer per les escales de la casa, com els humans (o des del terrat amb corriola?), i d’altres de semblants, exemplifiquen i corroboren la percepció que el tercer món viu instal.lat (per no dir, enganxat i empastifat) en la intersecció d’un món, el tradicional, i un altre, el modern, que ha aparegut de cop i volta, gairebé d’un dia per l’endemà, i al que s’ha vist abocats a adaptar-se precipitadament. L’embolic és majúscul, i dóna la sensació que és insoluble: que no podent ni avançar ni recular, la gent està condemnada a perpetuïtat a donar voltes, a fer variacions circulars sobre el mateix punt, reproduint successivament les diferents formes d’emmerdament. La naturalitat i l’abnegació amb la que els homes i dones d’aquests països accepten aquesta broma pesada és digna d’elogi i d’admiració.

Unes paraules dedicades al Nil, gairebé obligades per l'educació. Val a dir que tampoc és que el veiés gaires cops; és gran i té un transcurs prou cèntric a través de la ciutat, però si no ets a tocar, evidentment no el veus (El Caire no és una ciutat amb elevacions orogràfiques). M’en queda la impressió que queda davant de qualsevol riu d’aquest cabal: una massa aquosa avançant lentament, formant algun petit remolí, de color més aviat fosc (marró, verdós, negre: segons l’hora del dia i el reflex de la llum), d'una amplada, naturalment, em va semblar, més gran que la de l'Ebre o del Roine (els rius amb els que el podia comparar directament en aquell moment). Dit en breu: majestuositat i monstruositat (en el bon sentit).

El Nil, com tot riu important quan creua una ciutat, propicia un desplegament urbanístic vanitós, que busca enlluernar, donant-se importància de cara a la galeria i al món: grans hotels, ponts vistosos amb algun pretès valor afegit emblemàtic, restaurants i cafès amb terrasses (sovint formant part dels mateixos hotels exclusius) privilegiadament emplaçats, passejos arbrats al llarg de les riberes... A això cal afegir encara la navegació fluvial, més aviat escassa, em va semblar, en el tram urbà aquell central que vaig poder conèixer i copsar unes estones. Diria no haver vist cap faluca o una embarcació grossa qualsevol, i sí tot just algun modest bot en forma de piragua.

Els meus amfitrions em van voler obsequiar duent-me un o dos cops a algun d’aquests locals tirant a selectes (almenys des de la perspectiva del cairota corrent). La clientela era essencialment occidental (turistes o no) o dels països del Golf. En aquest darrer cas es tractava, invariablement d’homes (solitaris, en parella o en grups reduïts) joves, vestits amb impol·lutes túniques blanques i cofats amb turbant (aquells que són un simple mocador tapant cap i caient sobre les espatlles cenyit, a la part més ampla del del cap, per un cordó més o menys gruixut de color negre) igualment de color blanc. Els meus familiars en deien penjaments d’aquest personal. Se’ls veia, és cert, mantenir en tot moment una posat súper altiu, mirant-s’ho tot des d’una superioritat superba, sense parlar o a penes, sense expressar cap sentiment que no fos la d’una suficiència portada fins al caramull del menyspreu. No es pot negar que no fossin discrets i elegants, però hi havia no sé què de sinistre en tanta arrogància concentrada. Escrivint aquestes ratlles m’ha vingut al cap la imatge d’un Aznar abillat com aquests àrabs del petrodòlar i adoptant idèntica actitud de perdonavides displicent. Crec que faria bé el paper, això sí, en versió caricaturesca (i potser rapant-se el bigoti: ara no tinc clar que aquells saudites, kuwaitites, bahrainites, qatarites, “emiratites”, omanites, en duguin, o potser sí, justament).

Es conte que aquests visitants venen a El Caire, sota cobert de fer viatges de negocis, o paral.lelament a aquests, a disbauxar-se. Això és propi de la majoria de la gent que fa  viatges de negoci (o ho fa veure) i no seré jo que m’escandalitzi, però en el cas que ens ocupa hi hauria el petit agreujant de la hipocresia portada a la seva màxima potència: per una banda la professió d’un puritanisme a ultrança, i per l’altre, l’escapada a l’estranger a desfogar-se amb els dòlars dels barrils de petroli... Exemplar, ben bé, no ho és. Hi hauria, però, un segon agreujant, ja deixat entreveure, subsumit, en el breu retrat psicològic apuntat més amunt: l’arrogància, la prepotència de qui es creu superior, investit d’una dignitat superior a la de la resta de mortals. El que em fa pensar en la dada que ens va referir el nostre pare tornant d’un viatge (aquest penso que de veritat i exclusivament per feina!) a l’Aràbia Saudita l’any 73: feia només 7 anys que s’havia abolit l’esclavitud... Fins feia quatre dies, i la inèrcia encara deu durar avui en dia, era freqüent que els saudites adinerats compressin nubis per a fer-ne esclaus, amb dret, per tant, a fer-ne de tot. Un cop amagat del wahabisme i del salafisme cosí germà... Al tanto que va de canto.

Parlar del Nil és dir moltes coses; és una d’aquelles paraules que evoquen un munt d’idees, imatges, viatges somiats, recerques i descobriments artístics, històrics, filosòfics... Té el magnetisme d’allò que imaginem i volem que sigui màgic, i per tant prometedor, a través del seu misteri, de la seva veritat, d’un tast, d’una sensació mentals d’eternitat. No m’esplaiaré en aquest aspecte, podent aportar ben poca cosa, per altra banda. Em limitaré a dir que em vaig fent gran i tot aquest món queda allà, per explorar, mentre jo vaig marxant. Faré mai el viatge a Egipte, Nil amunt, visitant Luxor i Karnak, la Vall dels Reis, Abu Simbel i la resta? No ho sé pas; potser sí, potser no. Potser no en tinc prou ganes i necessitat. Potser és un miratge mental, com tants altres.

Recordo que a l’escola ens parlaven de la resclosa d’Assuan com la d’una gran obra d’enginyeria (es va començar amb finançament nord-americà però es va acabar amb ajut soviètic) i veies fotos d’aquells enormes estàtues tallades a trossos i curosament transportades i muntades de nou fora de l’abast de les aigües (del llac Nasser, format artificialment amb la resclosa) i t’extasiaves amb tot plegat. Això, i les pel.lis sobre mòmies (aquella de Boris Karloff, sense anar més lluny), sobre l’Egipte faraònic o simplement l’agathacristiana Muerte en el Nilo van fer forat, que es diu, van marcar el subconscient de forma indeleble, i des d’allà ens interpel.len incansablement... Aquests dies es compleixen els 70 anys del descobriment de la tomba de Tutankamon per part dels egiptòlegs Howard Carter i Lord Carnarvon. Com és sabut, tots els membres de l’equip arqueològic, tret de Carter, moririen al cap de pocs anys, fent-ho tot plegat encara més excitant i atractiu. En fi, allí i escampat pertot tenim aquest immens i difuminat bagatge d’una civilització antiga que segur té coses a dir-nos i a ensenyar-nos. Gràcies per seguir esperant(-me).