Powered By Blogger

divendres, 23 de novembre del 2012

L'Esquirol o l'escala fatal (VIII)


En aquells anys encara no havia fet el dol per la destrucció del medi ambient. Era conscient de la dificultat i ja llavors actuava més per testimonialisme que altra cosa.  Actualment, sense tirar la tovallola, ja no fio l’esperança en l’ésser humà. Tot i que les coses depenen de la nostra voluntat, si aquesta està malalta, el resultat serà necessàriament insuficient, malaltís. Estem en un sistema que no vol ni sap parar: sempre faltaran carreteres, sempre faltaran cotxes, sempre faltarà de tot. No és, com per moments sembla que encara ens vulguin fer creure, que es vulgui arribar a un nivell determinat de desenvolupament prefigurat i allí, finalment, aturar-se. No, no hi ha límit, no hi ha idea (pla, projecte) d’on es vol arribar... El que compta i mana és el moviment, constant i indefinit. El creixement perpetu. La crisi actual ha frenat la tendència, però tot fa pensar que serà una cosa temporal i que no canviarà res: el sentit de l’”evolució, un cop superat el sotrac, seguirà sent el mateix.

En aquestes condicions (irracionals) el final només pot venir imposat des de fora. Xifro les esperances, doncs, en forces ahumanes. Tal vegada, com professa l’amic J., geògraf de formació i professió, en una “escatologia geològica”: la subversió de l’”ordre humà”, de la fina capa terrestre transformada pel seu obrar, per l’acció de descomunals forces tel.lúriques... La superfície humana del món anorreada per les convulsions de volcans i terratrèmols de magnitud colossal, apocalíptica. La lava devorant, empassant-se, amagant definitivament l’asfalt i les construccions sense ànima... Una imatge, així, presa en abstracte, reconfortant; presidida per la certesa de que guanya qui riu el darrer, que sembla que hauria de ser la natura, malgrat tot.

L’objectiu de la passejada era ensenyar-nos unes cingleres espectaculars que eren allí mateix, com qui diu gairebé tocant al poble. Un riu, que no es veu, o molt poc (de tant al fons que queda), havia creat un serpentejat de precipicis de notable verticalitat. Tot era bosc d’alzina, amb el seu verd fosc apagat. Aquí i allà, es veien les taques de fullam ressec, ocre, de les alzines que no havien resistit (o encara no s’havien recuperat) de la sequera de l’estiu, tal com va explicar l’E. El camí baixava fins al fons de la gorja, però ens vam limitar a arribar a un petit terraplè, projectat cap al buit, que serveix per al tir al plat. Jo entenc que el lloc invita a alguna mena de desafiament (l’amenaça d’aquells espadats, aquella cosa sublim i provocadora de l’aire atrapat en el rocam salvatge), però optar, com a forma de diàleg amb l’inabastable natural, pel tir al plat, em sembla una falta d’imaginació bàrbara, la veritat, i no tant pel soroll com per la constel.lació de fragments de plàstic que queden escampats en un radi de 100 ó 150 metres (sense comptar els quilos de plom que tampoc hi fan cap bé). Les coses haurien de canviar, i molt, però de moment és el que hi ha.

Preguntats si el riu oferia llocs macos per banyar-s’hi, els nostres amfitrions ens van informar que el riu rebia totes les aigües de desguàs de tota la filera de cases que donaven a aquella banda, i que per tant estava contaminat. Una decepció més, sort que ja hi estem avesats.

Mentre tornàvem cap a la casa, l’E., amb els seus ulls grisos i un xic aquosos (com dos boles de plom semi-fos que parlessin), em va seguir explicant un projecte que vol tirar endavant la primavera de l’any vinent. Vol fer mitja volta a Catalunya a peu, però en lloc de dur motxilla té pensat portar una “burroteca”: un estri consistent en una roda i dues nanses que es fixen als malucs (i que sostenen, entre elles, la bossa). La cosa es fixa, és clar, darrera d’un, i en principi ha de poder circular pels terrenys més escabrosos i estrets, ja que la roda puja, salta qualsevol obstacle, i l’amplada de la cosa és la mateixa que la de la persona que el duu posat. Vindria a ser la versió humana d’allò que es veu en algunes pel.lis de l’Oest, amb un ferit estirat en una llitera enganxada a un cavall, que l’arrossega. Desconeixia l’invent i em va semblar fantàstic. Em va dir que tenia encara alguns dubtes tècnics de com havia de ser l’artefacte en qüestió (que es volia fer fer adaptat a ell, doncs) i li vaig recomanar que es posés en contacte amb en D., el meu soci (cosa que a dia d'avui encara no sé si ha fet). En qualsevol cas la idea de recórrer mig país amb “burroteca” em va semblar genial i el vaig felicitar per la iniciativa i animar a portar-la a terme.

L’altra cosa que té entre mans és organitzar una segona trobada d’”art i espiritualitat” (a Montserrat, com la primera, o en algun altre lloc). Persegueix, de fa temps, els punts de contacte, d’influència, entre una cosa i l’altra. No em faria cap mal apuntar-m’hi, encara que vaig molt fluix d’ambdues coses, o bé justament per això mateix...

No havia vist l’E. des de l’agost, quan es va prestar a venir, en dues ocasions, a Capmany a ajudar-me a contrarestar els efectes de l’incendi. Puntual com un rellotge, va aparèixer disposat al que fos. Al pobre el vaig tenir unes hores cavant i plantant una filera de boixos. Quan m’hi vaig fixar vaig veure que s’havia desviat una mica al topar amb les fortes restes d’unes arrels de mimosa. Desautoritzant-lo un xic expeditivament, vaig desfer la meitat de la seva feina. Més tard em vaig avergonyir i li vaig escriure un mail de disculpes. El segon cop que va venir ens vam centrar exclusivament en el tancat dels gossos. Vam formar un molt bon equip. Tot plegat, amb la calor tòrrida, l’escampall de runes, la duresa de la tasca, la cara de Peter Cushing (l'actor que feia de Sherlock Holmes a les pel.lis i sèries dels anys 60 i 70) de l’E. i el seu cos magre, tenia un punt de Kommando d’Auschwitz (ell fent de Primo Levi a Si això és un home) o d’esclau jueu a l’Egipte de l’Antic Testament. La seva ajuda amb el ciment, el trepant, la radial, les vares i cargols va ser molt útil: el resultat té un punt de fortificació medieval que hauria de durar el que els hi queda de vida als gossos, i deu anys més.

Vam arribar a la casa i ens vam ja acomiadar. Gràcies per tot, fins la propera. A El Figaró estàveu bé, però aquí també. Molt sà tot això... Ja et posaré en contacte amb en D, E., per això de la “burroteca”... El sol començava a baixar sobre un llunyà horitzó de muntanyes.

Fent camí cap al poble vam veure, amb aquella llum blavosa i contrastada de l’inici del crepuscle, cap a l’est, una formidable muntanya de núvols tempestuosos. Vam baixar un moment del cotxe per a contemplar el fenomen, d'una extrema bellesa. Reprenent la marxa vam recordar un dels propòsits de la nostra vinguda a l’Esquirol: localitzar l’hostal on havia mort el pare. Sabíem el nom: Hostal Collsacabra.