Powered By Blogger

dissabte, 28 d’abril del 2012

La Le Pen i el tremendisme que ve per la dreta (I)


He llegit que a França hi ha preocupació per l’embranzida que ha agafat el partit de la Marine Le Pen, el Front National, en la cursa electoral presidencial. Resulta que 17,9% dels sufragis han anat a parar a aquest partit, amb un 37% dels votants amb menys de 35 anys. S’ha de reconèixer que és força inquietant. Els experts treuen fum intentant escatir el motiu d’aquest ascens. Es parla de rebuig a la immigració, de la desconfiança envers les institucions comunitàries, de reflex identitari davant la crisi, del fàstic davant de la “finançarització” de l’economia... Un conjunt de coses que més d’un articulista resum amb la formula de “por a la mundialització”.

La meva tesi particular és que a la mundialització, més que témer-la, que també, simplement no se la vol perquè ha fracassat, ha ensenyat massa el seu costat disgregador i desequilibrat. El que està passant a França (i a d’altres països, com Holanda, Suècia, Àustria, Finlàndia, Hongria...) no és més que un excés de signe oposat a un altre excés: el vaivé del pèndol extremista. És la meva humil i gens original interpretació.


Europa, com la vida, hauria pogut ser una altra cosa, però la fatalitat de l’existència és aquesta: gairebé sempre fas el que no has de fer i et passes la vida pagant els interessos de les teves cagades. És així i millor pensar que ha de ser així (si no, no tindríem prou cabells ni prou vestits ni per arrancar ni per esquinçar).


Molta legislació, molta estadística, moltes anàlisis, molts instituts pensants, molts think tanks però ens van colar el gol de les hipoteques subprime, tenim bosses multiculturals a punt d’explotar, no sé quants milions de parats, nivells de corrupció descomunals, un envelliment galopant de la població... Molts estudis objectius, infinites reglamentacions racionalistes (per no dir reglamentistes), molta crida a la responsabilitat, molta declaració de bons principis però estem podrits... perquè ja ho estàvem. El mal habita dins nostre i es cobra la seva part, vol respirar sense hipocresies ni esperes. És natural.


Quin món ens pensàvem que ens trobaríem davant nostre si el que ens ha mogut tota la vida és la cobdícia i la por, la vanitat i l’enveja? No siguem ingenus: el nostre fracàs és el resultat exacte, simètric dels nostres errors, el mirall perfecte de la nostra ànima. En aquestes coses no hi ha accidents, i les males sorts i les ingerències exteriors són irrellevants. Si Europa s’hagués construït sobre bases sòlides la barca aguantaria i no estaríem naufragant. No ha estat així, s’ha construït sobre un discurs de paper de fumar que s’aguantava mentre el vent era favorable.


Volíem més Estat que nació? Doncs aquí tenim l’ultranacionalisme! Volíem (de veritat?) dissoldre els Estats en la Unió? Doncs, mira, és la Unió la que es dissolt! Volíem concòrdia i sentit comú col.legiat? Doncs té galimaties paralitzant de 27 veus! Volíem mà d’obra barata? Doncs entoma 3 i 4 cops més de la que necessites! Volíem reglamentar-ho tot amb criteris racionals sinó equitatius? Doncs visca l’arbitrarietat irracional de la corrupció institucional! Volíem una burocràcia àgil i “esvelta”? Doncs aquí en tens una de faraònica! Volíem democràcia benpensant, políticament correcte al servei d’unes elits? Doncs acontentat amb populisme de baixa estofa! Què ens pensàvem? Volíem, volíem, volíem... Volíem una cosa que no existeix, que sempre ha tingut els peus de fang, que sempre ha estat falsa: ho volíem tot.


Estic molt lluny de ser cap expert i per tant no puc dir com s’hauria hagut de fer, però m’atreveixo a dir que tots i cadascun dels temes, dels eixos que informen, constitueixen la nostra realitat ha estat mal portada, mal concebuda: el fenomen de la immigració, les finances, relacions amb el 3er món, l’economia, la diversitat cultura europea, la transparència política, la qualitat democràtica, la problemàtica de l’energia i els recursos naturals, etc.


Per una banda els Estats europeus han seguit interessos purament nacionalistes, perquè l’única realitat que coneixen i respecten és la pròpia realitat. Per altra banda la UE volgut unir els Estats sota, darrera l’interès d’un gran Mercat intern europeu i d’una sola i única veu en el món. Crear una unitat amb elements culturalment, lingüísticament tan diversos era un repte que sembla que no s’ha superat i que no es podrà superar. Davant les turbulències de la crisi tothom tendeix al campi qui pugui. Hi ha res més mòbil, més canviant, menys estable que el Mercat i les seves tendències i lleis? Es buscava una unió però no hi ha res que dispersi més que els interessos particulars. Calia crear un sentiment de comunitat compartida però això és molt lent o impossible. Ningú ha acabat de creure mai prou en el projecte i davant de les dificultats tothom està buscant aixopluc “a casa”, a la seva de particular, que en el fons és l’única que vol i coneix.


Per l’altra, la UE també ha fallat, està fallant. Trontolla perquè no sap massa qui és ni qui té al darrera. Vol salvar el vaixell sobretot per salvar-se a ella mateixa, als vint mil o trenta mil funcionaris que l’encarnen i li donen forma visible, institucional. Ni convenç, sedueix prou els Estats ni és capaç d’imposar-se a la majoria d’ells.


Si es pot criticar l’egoisme dels Estats, també s’ha de criticar la ingenuïtat, la superficialitat dels plantejaments de la UE: no n’hi ha prou amb una moneda única, un Mercat més o menys lliure i una burocràcia centralitzada per construir una unió política, per vertebrar una comunitat humana.