Powered By Blogger

dissabte, 31 de març del 2012

Montsalvatge a Palau (I)


L’altra dia vaig anar al Palau de la Generalitat per assistir a un homenatge institucional a Xavier Montsalvatge, de qui es compleix el centenari.

Aquest honor, immerescut i extemporani, em va venir dels amics L. Al ser la mare L. cosina germana del músic homenatjat, va ser degudament informada de l’acte (per la família i altres) a l’ensems que devia rebre, naturalment, una o més invitacions per poder ser-hi present. Per obligacions familiars i el lògic escepticisme amb el que es veuen aquesta mena de commemoracions a una certa edat (que a mesura que avança el segle va baixant en picat), la mare va decidir no anar-hi, i en contuberni amb la N., la filla, van tenir la gentilesa de proposar-me d’anar-hi al seu lloc, afegint-me així a la companyia de la N. i possiblement d’algú més. Ens veiem poc i era una ocasió ben escollida. Darrerament m’apunto força a tot. De fa un cert temps he descobert que el temps passa tan ràpid que no tens quasi ni temps d’adonar-te del que fas o deixes de fer, d’on ets i on no ets. Estàs en el lloc, en una situació donada, i de seguida ja no hi ets: o la cosa ja ha passat, o tu t’has desplaçat, amb celeritat sigil·losa, fora d’ella… Tant per tant, més val fer que no fer (un resta de voluntarisme humanista?); com diu la dita francesa, mieux vaut de regretter que d’avoir des regrets: més val lamentar quelcom que hem fet i que (ens) ha sortit malament, que lamentar-se de no haver-ho fer. Dit això, la qüestió és poder-se lamentar, esport internacional per excel.lència.

Feia anys que no anava al Palau. Hi vaig ser per primer cop l’any 88 en una mena de congrés juvenil internacional. En Jordi Pujol estava en plenitud de facultats i ens va hipnotitzar a tots amb els seus sil.logismes i sentències, amb els seus dots de poliglota i la seva aura de Messies... Era l’època en que ell mateix estava subjugat per la idea mig fantasiosa que s’havia fet d’ell mateix. Parlava de quan Catalunya era important per fer la guerra a França, de la seva amistat amb líders europeus, dels orígens carolingis de Catalunya, del seu primerenc europeisme, etc. Amb falsa modèstia, li abellia presentar-se vestit amb els grans atributs de l’estadista forjador de nacions, però ja sabem la continuació: va resultar que el personatge real no va acabar de créixer mai prou per ocupar tota l’amplada, tota la grandària de la condició heroica. Era més mortal del que es pensava (finalment tot pecat consisteix o passa per creure que som immortals). Per altra banda, es dóna la curiosa circumstància de que l’any 90 vaig estar a punt d’entrar a treballar en el servei de protocol del president Pujol; sort vaig tenir i va tenir el President i el seu equip de que sorgís en paral.lel la possibilitat d’escampar la boira a treballar a l’estranger. Passo pocs minuts al dia en la realitat compartida pels altres; diguem que el meu protocol s’acaba a la punta de la meva forquilla, per dir-ho gràficament i succinta.

Crec que era l’any 2000 quan vaig tornar “a Palau” un cop més, aquest cop entrant per un accés lateral, una porta de servei. Va ser de la mà d’un bon amic que hi treballava tot fent carrera política. Amb ma germana T. ens preocupava que l’allau immigratòria passés olímpicament del català i vam voler fer arribar la nostra preocupació a les instàncies pertinents. Se’ns va escoltar (fins i tot va acudir el secretari del Govern), però a última hora ens van tornar la pilota demanant-nos que els hi redactéssim una memòria de tot allò... En aquells moments, recordo, a la Generalitat li preocupava més les relacions amb el Vaticà que la tercera onada humana més gran després del desbocament de Genghis Khan i tota la seva gent per les planúries d’Europa.

Sigui com sigui feia molts anys que no posava els peus al Palau de la Generalitat, seu i símbol de l’autogovern català. Contra tot pronòstic vaig arribar una mica abans que la N. i estava ja justificant-me davant de la taula de control i filtre situada just passada la portalada cotxera, quan em vaig trobar la M. Pagès, una amiga que és crítica musical i és bona coneixedora del món cultural català. Amb la seva intercessió, i presentat i passant pel seu acompanyant vaig poder entrar, ja que el meu nom no semblava aparèixer enlloc (no sé si allò era la “taula d’incidències” que m’havia dit la N. i a la que m’havia d’adreçar, però no n’hi havia d’altra). Molt probablement s’hauria resolt el problema amb l’arribada imminent de la N., però era l’hora en punt i em va semblar prudent i divertit aprofitar la facilitat proporcionada per aquella coincidència amb la M. Les entrades i accessos a llocs restringits, escollits, privilegiats sempre m’han causat una certa aprensió; sempre m’he sentit com un intrús indocumentat a punt de ser descobert. Serà l’efecte de tantes pel.lícules vistes amb perseguits i proscrits o la memòria aquesta que diu que tenim de vides passades, el fet és que sempre he viscut el que podríem anomenar “síndrome de la il.legalitat”. Un cop superada la barrera, la sensació d’estar a punt de sentir al clatell, preferentment en alemany, un “Halt! Zeigen Sie ihren Papieren” (Alt! Ensenyi la seva documentació) m’acompanya uns quants metres, fins que em confonc i m’escapoleixo en la normalitat anònima.

Vam pujar les escales. A l’arribar a un lloc, i més si és en el moment precís en que comença l’esdeveniment en qüestió, previst, un no es fixa gaire en el que l’envolta. L’on situar-se, quin és l’ambient i el to imperant, en què consisteix el programa (un no sempre n’ha tingut coneixement previ o la paciència de prendre’n nota), etc. Tota aquest neguit i recerca fa que no es fixi prou en el marc físic en el que es troba. Tot i així, per aquella mirada segona, perifèrica, gairebé inconscient que tots tenim, m’adonava de la magnificència gòtic-renaixentista de l’espai (volums, formes, complements, ornamentació). Tot desprenia aquell subtil i solemne bon gust del luxe antic. Arribats al primer pis s’obria a la nostra esquerra, per una gran porta que donava a una mena de claustre, el Saló de Sant Jordi, que era on anava a tenir lloc l’acte d’homenatge. Tret d’uns quants que buscaven o dubtaven encara del lloc on seure, o que saludaven aquell o l’altre, la gran majoria d’invitats ja eren allí asseguts. Si hagués de donar un color a la petita massa humana congregada diria que era el blau marí, el color oficial, institucional per excel.lència. Les dones segurament trencaven més que no pas els homes aquesta tonalitat predominant, però tampoc massa. Jo m’hi havia sumat (quasi per eliminació: l’única americana de temporada disponible era blava fosca); sumant-t’hi uns pantalons grisos i uns sabates de pell girada marró fosc em va semblar que encarnaria prou el funcionari uniformat sinó ideal. Llàstima que portés barba de tres dies; quan s’havia presentat l’ocasió d’afaitar-me havia cregut, erròniament, no tenir maquineta a mà, i més tard el no pensar-hi i la mandra van fer la resta. Sospitava que me n’acabaria penedint, com altres cops, però hi ha una certa i inevitable ceguera en el tirar cap endavant, com els condemnats que segueixen la fila dels companys camí del suplici (cal una voluntat de ferro per sortir del flux del temps, del fluir marcat per la realitat).

Abans no fos massa tard, em va semblar oportú trucar a la N. per avisar que ja era dins. Em va contestar dient que ja era a l’entrada. No calia doncs donar més explicacions. Em trobava en una d’aquelles posicions una mica incòmodes, entre dues obligades i benvingudes galanteries: esperar l’amiga N. que estava al caure i no abandonar del tot la M. amb qui havia entrat com acompanyant (que per altra  banda donava mostres de sobrada desimbolta, val a dir). Com els llocs encara lliures quedaven concentrats en els laterals, va ser allí on, entre signes d’avís i connivència i breus presentacions, ens vam situar tots tres. La M., arribada primera, tenia un conegut a l’esquera i encara veia una part de l’espai frontal cap on totes les mirades i totes les cadires estaven encarades. Jo era a la seva dreta i tenia una massissa columna quadrada tapant-me gran part del “prosceni”, la N. era a l’extrem de la renglera de cadires i també tenia poc accés, i encara esbiaixat, a la taula, talment un altar allargat, des d’on havien d’oficiar l’acte les personalitats escollides. Davant nostre teníem una pantalla força gran en la que podíem seguir visualment la cosa. A Palau el protocol encara funciona.

Un altaveu (algú amb un micròfon en algun racó, però semblava una veu en off baixada de l’Olimp) va anunciar l’arribada del President de la Generalitat. Tothom es va aixecar. L’acompanyaven, entre d’altres, els que seurien amb ell a la taula esmentada des d’on es presidiria l’acte. La veu en off potser encara va dir alguna cosa sobre l’homenatge que s’anava a fer i, si recordo bé, acte seguit es va poder veure per les pantalles un breu vídeo, amb fotos i fragments d’entrevista, sobre la vida i l’activat creativa de Xavier Montsalvatge. Acabada la introducció audiovisual, la veu en off va anunciar la presa de paraula per part del primer dels oradors, dient-ne nom i condició. Un dels asseguts a la taula (com de la Santa Cena però reduïda a 5 comensals) es va aixecar i es va dirigir al faristol plantat a la banda esquerra. Era un musicòleg, amb bigoti, de marsopa, d’haver estudiat tota la vida i no haver fet mai mal a ningú. Em va sobtar que encara quedessin persones així. Em recordava vagament el meu pare, si aquest s’hagués passat la vida en una biblioteca. Tenia el rostre de l’aplicat i honest servidor de la cosa pública, era més un símbol que un ésser viu. Europa s’estava desfent pels quatre costats però encara quedaven persones serioses, preparades i de fiar. No tot estava perdut. Després de fer una salutació al president, a la presidenta del Parlament (la Núria Gispert: mai una dona s’havia assemblat tant al Boris Karloff de La mòmia), als familiars de l’homenatjat, als amics i assistents, va començar a desgranar, llegint d’un plec de papers, el seu docte estudi biogràfic sobre en Xavier Montsalvatge. Llegia prou bé i ràpid, i certament devia saber el que es deia, però es feia un pell llarg, sobretot per als que no n’enteníem ni fava de la música serial (o seriada), de Schöenberg o de l’avantguarda musical del primer terç del segle XX (que sempre som i serem majoria –potser l’única majoria de la que he format i formaré mai part-, també fins i tot en el cas que ens ocupa). Aplaudiments. 

El següent orador (o havia estat ell el primer? Sí, crec que va anar així, però estarem d’acord que l’ordre dels factors no alterarà gaire el producte) va ser el Conseller de Cultura, en Ferran Mascarell, que des de que ha abandonat els socialistes no acabo de detestar amb la mateixa franquesa que abans. Cal ser deslleial, caragirat per practicar un transfuguisme com el seu, però alhora  em produeix una íntima satisfacció el pam de nas que va fer als seus companys del PSC, ell que n’era un dels capitostos... Sé que tota la seva vida és oportunisme i habilitat, però li atribueixo una intel.ligència, que tal vegada no té, que me’l fa disculpable. Tanmateix, filant més prim, potser el que ocorre és que intueixo que es tracta d’algú temible, i ja se sap: hom sempre tendeix a veure les gràcies dels que són temibles, congraciant-s’hi ni que sigui mentalment, prevenint així possibles queixalades. Invisiblement, subreptíciament, la covardia fa hores extres i senyala, amb exagerada anticipació preventiva, l’existència de perills sense tenir en compte la distància que ens separa d’ells. En una certa dimensió de la realitat, l’instint no té temps ni espai, és simplement universal.