Powered By Blogger

dilluns, 7 de gener del 2013

Anatomia d'un moment històric (XXXVIII)


Davant d’aquest panorama, què ha de fer l’independentisme? Doncs per damunt de tot no cedir i, més exactament i positiva, apostar per la democràcia, per fer-se més forts i millors en ella, en tots els àmbits i nivells.

Atenció, no és que haguem de ser millors per tenir dret a ser nosaltres mateixos; tenim dret a ser igual de mediocres, de “dolents” que els altres; la llibertat és quelcom previ, anterior i diferent a la “qualitat”. Dir que no val la pena intentar accedir a un estat propi perquè aquest serà indefectiblement igual de “banal” i podrit que qualsevol altre és no entendre ni acceptar el principi mateix de l’existència: hom s’ha d’atrevir, s’ha de donar les condicions i les oportunitats per esdevenir millor. Viure no és més que aquest intent, sempre parcialment fallit.

No, ni hem de negar-nos el dret a l’aventura (de l’ésser) per no ser prou “bons” (perfectes), ni hem de renunciar-hi per por de que surti malament. Des de les nostres limitacions, hi tenim dret; entre d’altres coses perquè l’aventura aquesta és l’ocasió de créixer, d’esdevenir millors. La independència és la gran oportunitat per superar-nos, per trencar i abandonar vells vicis, vells comportaments acomodaticis, mesquins, porucs. És el camí, l’esforç cap a la independència que ens ha de fer, ens pot fer millors, més que no pas la consecució d’aquesta. Com tot repte important, l’assoliment de la llibertat exigirà el millor de nosaltres mateixos, el coratge, la generositat, el sacrifici d’alguna comoditat i seguretat...

No ens podem negar aquest gran revulsiu individual i col.lectiu consistent en creure màximament en nosaltres mateixos... Fer-ho seria no sols vergonyós, infamant, seria un atemptat contra allò de més preuat i vital que té l’existència: la superació de la pròpia por.

Com deia Rilke en les seves Cartes a un jove poeta, cal fer sempre “el més difícil”. Ara, per a Catalunya, el més difícil és la independència. L’endemà de la derrota de 1714 o del 1939 el més difícil va ser no desesperar, sobreviure centrant-se en la feina i les responsabilitats personals. En aquest moment el més difícil és una altra cosa: intensificar, radicalitzar el dret, la democràcia per aconseguir la nostra sobirania i dignitat nacionals.

Recapitulant: no deixar de fer perquè no siguem perfectes i entendre que és la llibertat, i només ella, la que ens pot fer millors. No és tant la virtut, l’ètica la que ens dóna dret i ens fa d’impuls, com el dret a la virtut, a l’ètica el que fa d’impuls. La “bondat” no és causa sinó més aviat conseqüència del moviment. No és que mereixem la independència perquè som millors, sinó que ens farem millors (i per tant mereixedors de la cosa) aconseguint la independència. Tampoc està clar que la independència, per ella mateixa, ens faci millors: és l’esforç per assolir-la, el trànsit cap a ella, el que ens transformarà realment.

La “pedagogia” està en aquest moment, el de l’esforç. Renunciar a una possibilitat, a una circumstància així seria gairebé un pecat. Cal tenir present que les ocasions d’aquesta mena, en que la vida ens dóna, gairebé sobtadament, l’opció immediata de l’autosuperació, són, sigui a nivell col.lectiu o individual, més aviat rares. No hi ha dubte possible: cal agafar-les i deixar-se portar. La vida és més que pors i egoismes. Ni que sigui per combatre l’ensopiment, l’avorriment mortífer que ens oprimeix de fa dècades, val la pena arriscar-se.

Com s’ha de viure, materialitzar aquesta alenada d’entusiasme i generositat? Doncs democratitzant tot el procés i de retruc, per extensió i contagi, la societat sencera. Només serem lliures si som demòcrates, i sols serem demòcrates si som lliures. Així a simple vista, hi ha almenys dos nivells, dues dimensions clarament definides i visibles en les que l’esperit, el tarannà liberalitzador i democratitzador s’ha de fer sentir amb força.

Per començar cal regenerar la vida política, combatre la corrupció, tota la trama de silencis pactats, favoritismes, amiguismes, nepotismes, clientelismes, tràfics d’influències, abusos de poder, prevaricacions, etc. que composen el teixit polític, públic del país. Sols una sotragada com la independència pot dislocar els nuclis de poder a l’ombra que fan anar la tramoia i els fils de la farsa imperant. Cal més democràcia: més directa, més radical, més transparent, més participativa, més compromesa, més valenta, més immediata...

L’altra camp on el corrent, la il.lusió independentista s’ha de fer notar i ha d’agafar impuls és l’econòmic. Cal una economia infinitament més centrada en les necessitats i les possibilitats reals de la gent, infinitament més respectuosa amb les persones i el medi ambient. Una economia de qualitat més que de quantitat, creativa, pensada per a fer més lliure i feliç la gent, amb un valor afegit real. Catalunya sols pot ser lliure en i a través de la creativitat; el nostre potencial, la nostra matèria primera és la gent (i encara el clima i el patrimoni cultural i natural): o aprenem a valorar aquest potencial i a traure’n un profit que redundi en un major valor de la cosa, o no farem res de bo (haurem de vendre la nostra recent adquirida llibertat al millor postor).

Així doncs, tenim davant nostre un any, amb un fita: la celebració del referèndum, que d’una manera o d’una altra ens “depurarà” de tota una sèrie de rèmores que arrosseguem, adherides al nostre cos social i mental, de fa dècades o fins i tot segles. Se’ns brinda, per fi, la possibilitat d’anar més enllà del masoquisme, de descobrir parts i aspectes de la nostra personalitat col.lectiva que romanen ignorats o atrofiats. Què més volem?

És evident que caldrà un esforç de tots i cadascú de nosaltres. El govern farà el que podrà (i la cagarà tot sovint, com quan deixa en mans d’una empresa amb seu a Madrid –Acciona- les aigües del Ter-Llobregat, o es ven els Túnels de Vallvidrera i del Cadí a la usurera i vampiresa Abertis), però es tota la societat civil favorable a la independència la que haurà de donar un do de pit, multiplicar esforços, ser present i activa arreu, bolcar-se de ple en un gran exercici de llibertat i responsabilitat. A veure si en som capaços...

Caldrà contrarestar els esforços (en marxa des de sempre, però ara dobladament avivats) per atiar la divisió, la discòrdia civil. Caldrà, igualment, desemmascarar els elements que viuen de mantenir Catalunya en la frustració permanent, verbigràcia en Duran i Lleida (per quan un operatiu Sinking Private Duran i Lleida?). Caldrà convèncer molts indecisos, sabent que l’única o la millor manera de convèncer-los és estar, primer, d’entrada, convençut un mateix. Finalment se'ns demana un gran gest, una gran declaració d'amor. No és fàcil, però és, de llarg, el millor que podem fer.